< 返回
  • 直擊環大帽山162公里跑 世界冠軍G2大熱勝出
  •   8,626 views │ 2017年01月10日
    留言()

 

我哋之前報道過,越野跑世界冠軍G2來港開班授徒,兼且出戰環大帽山162公里賽事;我哋直擊了比賽過程,結果當然是G2大熱勝出。

越野跑已成為香港新興運動,吸引唔少世界級好手參賽,而環大帽山就分為YTF元打火50公里、TTF荃打火115公里、UTMT環大帽山162公里三個距離組別,超過千一人參加;三個組別中,最受注目當然係162公里賽事,結果G2以20小時04分勝出,足足比上屆時間快咗2個鐘!

G2賽後表示,「(路段上)有些少危險,因為(太黑)甚麼也看不見,但賽事是很好的」。女子組方面,來自瑞士的Andrea以26小時01分勝出,佢話賽事好有挑戰性,所以好享受比賽過程。

本地跑手方面,較多人挑戰元打火50公里,本地好手Max Lau賽前表示,「希望頭30公里,去到嘉道理農場之前,比較崎嶇的山路,保持體力,能在後段加速」;結果Max戰術成功,以6小時36分勝出。而女子組方面,上屆亞軍Frances帶傷上陣,結果去到嘉道理農場時退出。

講咗咁耐,筆者Anthony呢?佢都係參加50公里賽事,結果佢用咗11小時40分完成賽事,以138名衝線,算係有交代啦,「目標是9小時內,但很快抽筋,捱回來;希望下次(成績)會好些」。

比賽大會及筆者服裝贊助:Compressport

 

作者簡介

Anthony,業餘跑手,女星雨僑之跑步教練;設有facebook專頁【運動壹指禪】(https://www.facebook.com/one.sport.plus?fref=ts ),介紹更多運動資訊。
熱門新聞
  • 何雁詩強迫棄養 鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 200,146 views
  • 瘦身梁頌昕行性感 晒迷人pink bra 39,745 views
  • 鄭俊弘把口話狗仔好乖 為氹女友將愛犬送走 33,547 views
  • 【坎坷童年】蝦足4年 張文慈被飛仔用盡方法折磨 30,291 views
  • 捕獲昔日新聞之花! 43歲黃德如依然省鏡 30,179 views
  • 王浩信視帝寶座危危乎 踩單車洩憤 29,889 views