< 返回
  • 全港首個落山越野賽全直擊
  •   7,943 views │ 2017年07月16日
    留言()

 

筆者今篇直擊報道全港首個落山越野賽事,此為一個系列賽,分三天進行,分別是第一站的大帽山,第二站的鳳凰山以及第三站的太平山。

選手們首先要在山頂最高處的起跑線起跑,以最快速度跑回山腳下的終點為之完成;此賽事考驗參加者的落山技巧及個人速度,為安全起見,每位選手必須佩戴安全頭盔出賽。

是次比賽吸引了本地多名越野跑好手參與,包括黃浩聰、Max、火車頭林成業以及Asia Trail Magazine 的Clement Dumont 。

最後,第一場大帽山站Overall冠軍由黃浩聰以52分11秒奪得,亞軍為Clement Dumont 及季軍Tommy Wong。

落山賽還有兩站,究竟其它選手能否反先,?誰人能成為第一屆落山王呢?留意之後的報道了。

主辦機構:烈日落山賽
部分賽事影片提供: Og media

作者簡介
Anthony,業餘跑手,女星雨僑之跑步教練;設有facebook專頁【運動壹指禪】(https://www.facebook.com/one.sport.plus?fref=ts  ),介紹更多運動資訊。
熱門新聞
  • 【拍拖兩個月】52歲韋家雄閃娶銀行之花:個仔戥我開心 64,770 views
  • 【獨家】全城最期待情侶狗年再合體 古仔宣萱:我哋有十年冇聯絡 59,375 views
  • 【新郎不是我】簡慕華宣佈喜事 戚其義苦兮兮搵女陪 46,056 views
  • 【封面●九巴奪命車禍】揭無第三者保險 九巴亡命人禍 44,726 views
  • 【快問快答●必睇】同宣萱互窒笑唔停 古仔:你講到我好似係你條仔咁! 42,400 views
  • 【九巴奪命車禍】重傷患者開腦清瘀血 家屬怒轟:呢個肯定係人禍 35,565 views