< 返回
  • 盲人觀星營下月舉行 網民:個名改得衰
  •   2,117 views │ 2015年09月14日
    留言()

 

做戲都有話,「做乜屈個盲嘅睇國家機密?」原來類似嘅嘢真係會喺現實發生!今日(9月14日)「芒向報」facebook專頁po咗一張海報,由本港多家工商機構、非牟利團體、學校及多個政府部門的義工隊聯合成立的籌委會,喺嚟緊十月會搞「盲人觀星傷健營」。

有網民即刻留言,鬧呢個活動無腦,「根本就係傷口上灑盬,由此思路,下次有聽障人士音樂會都唔出奇」、「不如攪少林寺義剪恤髮啦」。不過又有自稱參加過呢個訓練營嘅網民就指,「我開頭聽到都心諗係咪聽錯,但其實去到嗰dee(啲)應該叫視障人士,係視力有問題,唔係盲,係個名改得衰姐(啫)」。

亦都有網民上佢哋官網,搵到主辦方會提供凸點星圖、凹凸月面圖等道具,加上專人講解,俾視障人士幻想星空,仲有網民話專頁admin同其他人喺度笑呢個活動,「失明人仕(士)踢足球都出過書啦」。

雖然個活動聽落幾有意義,但係個名真係會令人誤會嘅,如果政府有人見到呢個post,諗吓改改個名佢啦!

圖片來源:「芒向報」facebook專頁
熱門新聞
  • 林保怡篤完鮮肉男友激凸 淺水灣冧爆拍拖 47,967 views
  • 【獨家】千萬酬勞拍劇照推 胡杏兒:我一定要追多個 44,923 views
  • 【封面●老中青炒虛擬幣●遍地開花】直擊深水埗腦場變「掘礦機」場 開炒幣講座兩小時賺40萬 30,735 views
  • 【索媽旅行有福利】黃伊汶露半球同囝囝索吻 蓋過梁浸浸風頭 29,256 views
  • 熊心如老豆三頭家 蘇韻姿弟妹唔同媽 28,198 views
  • 曾志偉開腔回應性侵藍潔瑛:完全是捏造! 26,870 views