< 返回
  • 盲人觀星營下月舉行 網民:個名改得衰
  •   2,117 views │ 2015年09月14日
    留言()

 

做戲都有話,「做乜屈個盲嘅睇國家機密?」原來類似嘅嘢真係會喺現實發生!今日(9月14日)「芒向報」facebook專頁po咗一張海報,由本港多家工商機構、非牟利團體、學校及多個政府部門的義工隊聯合成立的籌委會,喺嚟緊十月會搞「盲人觀星傷健營」。

有網民即刻留言,鬧呢個活動無腦,「根本就係傷口上灑盬,由此思路,下次有聽障人士音樂會都唔出奇」、「不如攪少林寺義剪恤髮啦」。不過又有自稱參加過呢個訓練營嘅網民就指,「我開頭聽到都心諗係咪聽錯,但其實去到嗰dee(啲)應該叫視障人士,係視力有問題,唔係盲,係個名改得衰姐(啫)」。

亦都有網民上佢哋官網,搵到主辦方會提供凸點星圖、凹凸月面圖等道具,加上專人講解,俾視障人士幻想星空,仲有網民話專頁admin同其他人喺度笑呢個活動,「失明人仕(士)踢足球都出過書啦」。

雖然個活動聽落幾有意義,但係個名真係會令人誤會嘅,如果政府有人見到呢個post,諗吓改改個名佢啦!

圖片來源:「芒向報」facebook專頁
熱門新聞
  • 【貨Van界女神】索過「跟車羅拉」美女轉行揸貨Van送貨月入4萬(足本版) 130,743 views
  • 【壹經典●富豪孤獨生活】一個人坐17人飯桌 四叔落寞大電視撈飯(足本) 53,499 views
  • 【獨家直擊Soho撐枱腳】48歲唐文龍認追sexy楊柳青(足本版) 51,896 views
  • 【月入4萬被質疑特別服務】貨Van女神大反擊: 我可以做到飯都唔食(足本版) 50,328 views
  • 【好大方●被余安安介入?】陳煒與監製男友分手 繼續孖住開公司 (足本版) 44,993 views
  • 潮人雲集「週末衣櫥」壽星仔馬天佑拉隊踩場撐Ceci 44,322 views