< 返回
  • 相隔17年再入圍 任賢齊唔覺遲︰保持一個簡單的心
  •   13,985 views │ 2017年03月18日
    留言()

 

入行多年,拍過無數電影,任賢齊繼17年前憑《星語心願》獲提名金像獎「最佳新演員」之後,再一次角逐金像獎,仲要係男主角,呢位葉繼歡更話自己都估唔到。

「當時我嘅心情係呆呀!我仲飄緊,諗唔到嘢,唔知點面對呢個驚喜,之後我諗應該好多人問我有冇信心,你睇好邊個,你想唔想,恨唔恨呀? 我個時諗我可以點答,我又形容唔到心情,又興奮,又緊張我到依家都仲未諗到應該係點同大家解釋我當時的心態。」任賢齊仍然是一面茫然。

對上一次有份入圍金像獎已經係17年的事,小齊有冇覺得這個獎來遲了?「其實我冇諗咁多,我每一次拍戲都做好演員嘅本份。有時我拍商業片,要拎獎唔容易,我覺得順其自然,我做好戲,享受拍電影樂趣,享受一下戲入面俾我的人生感受。」

小齊近幾年一直嘗試不同角色,不同類型的電影佢都會接受,佢話不想局限自己︰「我覺得演員條路是不停成長,不停去摸索,我只係保持一個簡單的心,我like電影,我就盡力拍好。」
熱門新聞
  • 【死囚自白】十八歲殺人 釋囚更生想做牧師 224,382 views
  • 【住院片首度曝光】5歲女Hanna抹腳餵飲水 劉華喊住感激朱麗倩:佢一路等我企起身! 204,750 views
  • 【醫生與您】心房顫動與中風 98,087 views
  • 【天皇都無面俾】Hanna 台下塞耳 劉華激氣:係得你一個唔理我㗎咋! 97,170 views
  • 【死囚自白】女友苦等八年無果被迫分手 黑幫殺人犯:好戇居! 90,415 views
  • 【魔傭】變態!印傭教幼童塞廁紙入下體 謊稱:會發光 65,801 views