< 返回
  • 【拒扮大牌】導演要求跑足兩日 任賢齊︰係咪想跑死我
  •   12,759 views │ 2017年03月18日
    留言()

 

今次任賢齊拍《樹大招風》,同新晉導演合作,任賢齊覺得他們講故事手法都同以往好唔同。「我覺得新導演佢有佢講故事的方式,我又不知他點剪,唔知佢有咩舖排。未來嘅電影係呢啲新導演掌握的方向,我們都要了解新一代的人點睇戲,佢地係點講故事。」

小齊同過不同導演合作,當中更有鼎鼎有名的杜琪峰,不過小齊並冇恃老賣老,反而會提下意見,希望務求做到好作品。「新導演可能沒有什麼經驗,面對我們的大牌演員,有好多經驗,我唔會強制要求導演要就我、聽我,我都會提出意見,睇佢點解要擺出呢個鏡頭,所以係互相成長同學習。」

不過佢就指出不少新導演都遇到同一個問題,唔夠Budget,同時又要拍好多鏡頭,導致最後超出預算。小齊話︰「新導演有時驚漏呢個鏡頭,情願拍多些,但你手上冇呢個資本,拍唔到幾多,你要自己諗清楚,取捨好多。」

小齊諗起佢拍《樹大招風》時候,其中一場佢追車嘅畫面,令他印象非常之深。因為當日小齊跑足兩日,小齊更忍不住問導演︰「我問導演,你要到咁多個咩?你想跑死我呀?」雖然辛苦,但係小齊話知道導演想要某一下嘅心情爆發,依家佢諗起都覺得好好笑又好玩,仲話唔介意同新導演合作,因為相信佢哋都係明日之星。
熱門新聞
  • 「保齡神童」胡兆康 鼓勵乳癌患者 及早對付癌魔 124,337 views
  • 相戀年幾即娶 城城寵愛Moka舉止前所未見 45,517 views
  • 【奶媽天下】林鄭那些年 又笨又薯孖辮妹 34,046 views
  • 條氣唔順 薯粉林海峰怒跑發洩 31,188 views
  • 【奶媽天下】林鄭一世人只打一份工 一段感情 27,674 views
  • 出席親子運動會 劉愷威楊冪貌合神離分開企 26,619 views