< 返回
  • 【豪語錄】《追龍》改監犯歌詞 尹光黑話夠驚嚇
  •   11,131 views │ 2017年07月14日
    留言()

 

大家記唔記得以前的小巴有幾多座位?全靠尹光唱道:「真真折墮我揸架十四座,兜多個彎佢都未曾滿座。

「唱VAN仔有VAN仔,就算唱地下鐵我都有:『地下鐵地下鐵,繁榮香港大建設;地下鐵地下鐵掘爛交通一截截。』」

他的是真正時代曲。你會話許冠傑也記錄了時代,但誰及尹光貼地?

「《追龍》隻歌怎來的?原來是監房的人寫出來,詞唱不出來,強姦了工尺,『追龍追龍』之後已唱不下去,我便將它改,『我自上紅白癮』,就去了第二首歌。

「我不介意人家說我唱受靶歌,根本不是受靶,《追龍》叫人不要吸白粉,出冊是講給你聽:『出冊就真開心,受靶就嚇到頭暈,速速歸家見父母親,即刻走去會情人。』坐完監出來幾開心,千萬不要犯法坐監呀!」

採訪:余家強
攝錄:葉志明
攝影:黃志明


相關文章:
【豪語錄】舉中指澄清 尹光:《雪姑七友》唔鹹濕
http://bit.ly/2tLVF9F

【豪語錄】萬次二創百折不撓 尹光救樂壇:唔與時並進收皮啦!
http://bit.ly/2uihaj3
熱門新聞
  • 【出賣前度群組】離譜!賤男開谷玩出賣 女文員憂被上載艷照 86,514 views
  • 【醫生與您】抗血小板藥與抗凝血藥的迷思! 74,541 views
  • 【出賣前度群組】出軌玩一夜情 前男友報復公開情慾照 60,892 views
  • 【獨家】最後訪問曝光 三個月前馬清儀:而家冇乜精神 51,483 views
  • 【差點被遺忘】51歲呂頌賢佬味濃現身香港 扮令孤沖紅到依家 50,812 views
  • 【繞場壹週4.1 暗鬥浮面】 坐位有階級之分 楊思琦批踭唔係鍾沛枝Best Friend 45,035 views