< 返回
  • 【點石成金】Paco捧紅陳百強林憶蓮古巨基
  •   12,233 views │ 2017年08月10日
    留言()

 

Paco捧model出身的楊柳青做新一代打女,其實他縱橫娛樂圈三十幾年,曾經捧紅唔少天王天后。

Paco初入行,在華納唱片做倉務員,慢慢一步一步成為金牌經理人,再到現在的太陽娛樂揸弗人。他第一首負責製作的歌,是陳百強的《漣漪》,當年這隻碟銷量高達十五萬張。

之後他捧紅林憶蓮和葉蒨文,更幫華納簽了劉德華和郭富城,成為天王搖籃。他認為揀歌一定要有兩三句易上口,形容聽到有潛質的歌,就好似『聽到錢跌落嚟嘅聲音』。

【睇得又打得】過咗盧惠光嗰關 Paco欽點楊柳青做打女
http://bit.ly/2urfu3Y

他聽到電影《大城小事》的配樂,要求作曲人將旋律延長,變成千嬅的歌曲。千嬅指若非Paco,她不會有《小城大事》這首經典歌。

03年,他將在大陸拍劇的古巨基帶返香港樂壇,令他首次在紅館開個唱,當時他跟陳奕迅叮噹馬頭。

近年他製作電影,捧紅吳京,又將Stephy打造成愛情片代言人,好有眼光!
熱門新聞
  • 【新手必學】素人變女神眼妝教學 76,858 views
  • 【一程壹會.女神背後(一)】紅的司機爆軼事 短裙女上車秒速黑面 數臭姊妹(白告) 46,301 views
  • 【條裙短到咁摟乜呀?】阿Gem牛一戰鬥格 男友買Cheap酒上家過夜 41,448 views
  • 【世紀合照】成龍袁詠儀冰釋前嫌 曾志偉做和事佬 41,185 views
  • 【隔代遺傳】「小糯米」唔似楊冪劉愷威 Isabella 孖仔同李嘉誠餅印 41,075 views
  • 【一程壹會.女神背後(二)】突傳屎味急搵公廁 試過喺公路停車 40,872 views