< 返回
  • 【點石成金】Paco捧紅陳百強林憶蓮古巨基
  •   12,220 views │ 2017年08月10日
    留言()

 

Paco捧model出身的楊柳青做新一代打女,其實他縱橫娛樂圈三十幾年,曾經捧紅唔少天王天后。

Paco初入行,在華納唱片做倉務員,慢慢一步一步成為金牌經理人,再到現在的太陽娛樂揸弗人。他第一首負責製作的歌,是陳百強的《漣漪》,當年這隻碟銷量高達十五萬張。

之後他捧紅林憶蓮和葉蒨文,更幫華納簽了劉德華和郭富城,成為天王搖籃。他認為揀歌一定要有兩三句易上口,形容聽到有潛質的歌,就好似『聽到錢跌落嚟嘅聲音』。

【睇得又打得】過咗盧惠光嗰關 Paco欽點楊柳青做打女
http://bit.ly/2urfu3Y

他聽到電影《大城小事》的配樂,要求作曲人將旋律延長,變成千嬅的歌曲。千嬅指若非Paco,她不會有《小城大事》這首經典歌。

03年,他將在大陸拍劇的古巨基帶返香港樂壇,令他首次在紅館開個唱,當時他跟陳奕迅叮噹馬頭。

近年他製作電影,捧紅吳京,又將Stephy打造成愛情片代言人,好有眼光!
熱門新聞
  • 化身YouTuber? 謝文欣拍片唱爆黃凱芹 72,295 views
  • 【啜爆陳茵媺】老婆一拖三返加 陳豪難離難捨機場抱緊些 (足本版) 70,570 views
  • 【煉成絕世好老公】陳豪為仔女月花10 萬租南灣 陳茵媺:咁都比較吃力! (足本版) 43,179 views
  • 【最佳女友自己埋單】李佳芯拍拖買金飾 準備俾錢男友陳炳銓即閃(足本版) 35,074 views
  • 【索媽出場搶Ali鏡】姚嘉妮演後生MK妹 網民讚零違和:唔似生過B 26,840 views
  • 【港男黑獄悲哭】菲律賓黑獄18年 港男終極上訴:我冇放棄(足本版) 25,860 views