< 返回
  • 【阿爸有紅色背景】99年金融危機蝕賣所有物業 雷莊𠒇要停學一年搵學費
  •   29,579 views │ 2017年09月06日
    留言()

 

今年港姐放棄全城投票,冠軍由陳百祥、苗僑偉、陳凱琳等星級教授即場一人一票投選,但「校長」嘟姐鄭裕玲可投兩票,結果由她欽點雷莊𠒇奪冠。

懶理全城怒插,最緊要後台夠硬,雷莊𠒇由在政商界有頭有面的父親雷葆文提名參選。雷葆文是香港十大傑出設計師,名銜多多,包括世界商貿協會嘉賓顧問,近年結束香港生意,主力在內地開設計公司吸北水。

「Juliette(雷莊𠒇)爸爸以前喺香港有搞投資、製衣、印刷,但以佢間名之道顧問有限公司最好生意、好多大客,好似太古廣場、海港城、APM、Mega Box、東薈城、荃新天地等等。不過佢依家定居加拿大,剩番啲時間寧願專攻大陸,專心搞好大陸間設計公司,其實佢好早返大陸發展,八○年已經獲邀去中央工藝美術學院交流,之後差唔多跑勻全中國,連泉州都去,幫唔同企業提升品牌形象,所以佢同內地官員關係幾好。」知情人說。

之前廣東省青聯舉行香港研修班,中聯辦青年工作部副部長唐淑蘭都有出席活動,雷葆文是其中一位導師,教授品牌營銷策略,明顯跟內地關係密切。

雷葆文早年亦活躍於樓市,曾持有不少商廈及豪宅,先後購入有線電視大樓、羅便臣花園大廈、帝景園、曉峰閣、淺水灣麗景園、加甯大廈、聚龍居及美亞美大廈等多個物業。

不過有消息指雷葆文在九八年金融危機時損失慘重,所以在九九年蝕賣多個物業,將全數香港物業賣出,目前他在香港並冇物業,而他持有的公司亦相繼結束,現在只餘下「雨田消費品有限公司」。之後他們一家就移居加拿大及主力內地發展,而雷莊𠒇曾接受外國傳媒訪問時,曾講過:「老實講一二年搬去多倫多時,屋企經濟唔算好。剛到埗,人生路不熟,無得靠跳舞搵外快,要交租又想繼續學跳舞,如果要讀埋大學,我就要喺高中畢業後停學一年,去搵呢筆錢,減輕父母負擔 好難受,爸爸長期人在國內工作,去維持加拿大家庭開支。」

相關新聞連結︰

【負皮港姐多仔圍 】大瀑布前被求愛 雷莊𠒇激咀前前度

http://bit.ly/2f1GKR0

●【媽呀好亂!】同雷莊𠒇黃瑋琦撞樣 李漫芬勁有港姐相

http://bit.ly/2eBLGf1

●開Live全程講中文 落選港姐伍樂怡未必簽大台

http://bit.ly/2eZDINb

●【嘟姐揸兩票選港姐被插】森美開咪撐︰佢係最公平最公正

http://bit.ly/2x7kika

● 港姐冠軍雷莊𠒇老豆好猛料 香港十大設計師兼係億萬富豪

http://bit.ly/2vWmfef

● 同成熟男拍拖3年玩完 港姐冠軍雷莊𠒇轉投牙醫懷抱

http://bit.ly/2x319zL

●【受唔住批評?】開Live回應 雷莊𠒇寸網友:你哋唔係太聰明

http://bit.ly/2vZfHeV

● 選港姐勁求其|雷莊𠒇奪冠 網民︰咁不如Do姐欽點算啦!

http://bit.ly/2wy4pjC

● 5號雷莊𠒇大熱奪最上鏡小姐

http://bit.ly/2xH3rlp

● 47歲宣萱激罕一露 鮮紅低V事業線唔硬sell

http://bit.ly/2vCfeE8

● 張寶兒頒獎俾阿妹 2號李清心被Foul被批Unfair

http://bit.ly/2wuJBLo

● 【港姐2017】哪來的問題? 泳衣環節邱晴答案笑爆觀眾

http://bit.ly/2gB3gno

● 【港姐2017】叫港姐擺Pose拎心心 直播App又死機點俾呀?

http://bit.ly/2guO5IY

● 狂迷洗版支持8號伍樂怡

http://bit.ly/2wvMn3b

●連登仔勁撐9號 維基宣佈金美黎已奪獎

http://bit.ly/2iThH76

● 港姐決賽無壓力 4號黃瑋琦孖導師蔡一智面貼面合照

http://bit.ly/2ezEDqP
熱門新聞
  • 【藝員揸貨車賺錢】幾千蚊底薪唔夠生活 《特技人》糯米:要照顧輕度弱智家姐(足本版) 80,023 views
  • 【藝員做經紀實錄】吳麗珠不屈不撓做地產 炒樓輸晒血汗錢:做人穩定好(足本版) 52,103 views
  • 直擊【《特技人》糯米】朱晨麗細佬方紹聰為生活揸貨van:梗係為錢啦 !職業無分貴賤(足本版) 47,712 views
  • 【劉華拖實愛女】畢業旅行舉家遊布拉格 劉華十指緊扣Hanna返港 (足本版) 44,414 views
  • 【專劏中女】聲稱拍廣告有2萬酬勞 5港女想做Model竟然咁都肯制......(足本版) 43,501 views
  • 【恐怖廢氣腐皮】食店停車場晾腐皮勁污糟 記者踢爆老闆發難渣(足本版) 43,054 views