< 返回
  • 上一次係《戀上你的床》
    鄭秀文阿Sa相隔14年再鬥演技
  •   4,983 views │ 2017年09月13日
    留言()

 

繼2003年《戀上你的床》後,鄭秀文和蔡卓妍相隔14年後,一齊拍攝改編自著名本地劇作家莊梅岩的舞台劇《聖荷西謀殺案》(Fatal Visit)電影,之前已完成所有美國和加拿大的戲份!
鄭秀文和蔡卓妍對上一次合作經已要數到2003年的《戀上你的床》,當時兩人同場的戲份不多。今次相隔14年再度碰頭,有不少對手戲和內心戲,對二人來說都有不少壓力。Sammi表示:「其實我同阿Sa嗰角色,對演技要求好高!我哋各自要演繹出潛藏醜惡人性,再on top加上一副用嚟掩飾假面具,然後用最貼近日常生活方式,將所有嘢表現出嚟 角色層次咁豐富,對我嚟講好有挑戰性。」
阿Sa謙虛表示:「呢部戲唔係有咩大場面或者好離奇情節,純粹靠演員演技去令到觀眾入戲,所以每當拍啲重要場口嗰陣,大家都好努力避免影響情緒。Sammi同大為?角色好複雜,有好多內心戲;我自己嗰角色就簡單啲,不過故事去到最後會變得好沈重。」
劇組先在加拿大拍Sammi、佟大為及林嘉華的戲份。雖然未輪到阿Sa,但阿Sa都特別提早到加拿大,感受當地氣氛,亦有助自己入戲。
熱門新聞
  • 【藝人離開娛圈做緊乜?】李中寧 張沅薇 鄭艷麗腳踏實地值得尊敬(足本版) 79,470 views
  • 【藏獒神話不再?】神犬大陸流落街頭 香港不乏愛獒名人(足本版) 64,437 views
  • 【壹經典●富豪父子吵大鑊】林建岳瞞老豆林百欣收購 一夜負債百億(足本版) 43,632 views
  • 【禮頓再爆醜聞】狂漏水獨家片 揭84億港珠澳天幕變水舞間 專家:長遠影響結構(足本版) 42,829 views
  • 【藏獒被棄大帽山】不再千萬身價瘦到皮包骨 狗義工:養之前要三思(足本版) 41,267 views
  • 【總理食女唔找數】上環有個樓上私竇 食完鬆中環被貼搶眼街招 (足本版) 35,904 views