< 返回
  • 【年少輕狂】張建聲做招積夠入戲 細個夜蒲溝女打交跟大佬
  •   23,417 views │ 2017年10月09日
    留言()

 

依家熱播的《反黑》,張建聲的「招積」仍未再次出現,令不少觀眾感慨看起來總是缺少了什麼似的。

戲入面的招積夠哂瘋狂,更壞事做盡,張建聲能演得如此入形入格,原來跟他年輕的經歷有關。上年,《壹》仔找來當時仍給人稱作「向西」的張建聲訪問,他就透露了年少時的瘋狂經歷︰「誤入歧途囉,做啲當時好興嘅嘢,跟屋村大佬、去打交之類,基本上所有曳嘢我都做過晒。我從來唔怕坦白,一嚟自己好鍾意分享,二嚟我又唔係殺人放火,極其量只係是曳到爆、經常溝女,我寧願自爆,好過將來俾人挖舊事出嚟,然後大家對我的Fantasy冇晒。」

張建聲仲話,缺乏安全感令佢日子曾經混混噩噩,去到一個地步,要出走澳洲冷卻自己。「二十歲之前,成個人不堪入目,甚至我依家睇番以前啲相片,認都認到自己。反而我二十五、六歲時,突然話要過澳洲,嗰次係我人生第一次醒。我去做農夫、去紮鐵,捱過苦,令我開始會諗屋企,會掛住家人。」

撞正一個好角色,引起如此大迴響,話者這個就是當年他同《壹》仔講,想大家知他有演技。「我依家追求嘅係演技,你喺街望到我,會覺得熟口熟面,知道我有內涵,緊要過你叫得出我個名字。」為演招積搞到自己要見心理醫生,又試過為角色增肥,絕對看得出張建聲對演戲的熱誠,如果他朝佢要為一個角色暴瘦,相信他亦都不會介意。
熱門新聞
  • 【14個月大Kelly似媽咪】鍾嘉欣同老公十指緊扣返加國 77,944 views
  • 【醫生與您】逆轉針劑 56,170 views
  • 【開心速遞隻鬼冇咗】不甘俾大台玩 顧紀筠兒子冇癮解約 51,767 views
  • 一絲不掛出書爆大鑊 袁嘉敏堅係唔撈娛圈做OL? 51,171 views
  • 重提李思捷委屈爆喊 春卷:捧到佢上天,最後忘記咗你 48,135 views
  • 【3日2夜】羅敏莊帶團泰國睇樓 捧60萬豪裝物業 40,125 views