< 返回
  • 【我的奮鬥史】最窮18歲借錢度日 梁家輝仔獲老闆揼3億搞電影
  •   11,319 views │ 2018年05月14日
    留言()

 

沈良杰12歲拍廣告
15歲拍《迷離夜》做梁家輝嗰仔
之後又同洪金寶、趙文卓大卡士合。
到跟經理人合約有問題,成年無工開,要藝人接濟,但因為咁,俾當時只有18歲嘅佢,遇到北京做基金嘅老細。
他說:「身邊藝人朋友都有借嘅。有啲朋友特登請我食飯。對我好都記得我都好感恩嘅。」
窮途並非末路,一年冇收入,佢喺北京周圍搵機會,主動識朋友,遇到做一級巿場投資嘅金融老闆。
他說:「我記得第一次見佢時,好緊張好驚。嗰個朋友就話,我今日介紹大人物,好緊要嘅人你認識,會對你事業有幫助。我記得嗰時有個PROJECT係想搵投資嘅,就帶咗好多嘢去,一開始去嘅時候,佢就話淨係俾十分鐘你講。」
結果一傾四個鐘,老闆好BUY佢嘅商業模式,開公司俾佢揸弗。
老闆投資三億,但有大筆錢揸手唔係想像中咁過癮。
「咪以為坐擁三億,我鍾意投資咩都得,即係你係我朋友,得啦。真係坐嗰個位,要做一個決定嘅時候,唔係咁容易。」他說。
短短四年,佢投資咗十幾個項目,埋單都係賺錢嘅。
「其實我覺得人哋點樣睇你,點樣質疑,潑冷水。最緊要係我哋自己相信自己。」他有所領悟。

攝錄:葉志明

立即按此連結Download《壹週刊》:http://bit.ly/next28app
熱門新聞
  • 化身YouTuber? 謝文欣拍片唱爆黃凱芹 72,371 views
  • 【啜爆陳茵媺】老婆一拖三返加 陳豪難離難捨機場抱緊些 (足本版) 70,961 views
  • 【煉成絕世好老公】陳豪為仔女月花10 萬租南灣 陳茵媺:咁都比較吃力! (足本版) 43,578 views
  • 【最佳女友自己埋單】李佳芯拍拖買金飾 準備俾錢男友陳炳銓即閃(足本版) 35,196 views
  • 【索媽出場搶Ali鏡】姚嘉妮演後生MK妹 網民讚零違和:唔似生過B 26,971 views
  • 【港男黑獄悲哭】菲律賓黑獄18年 港男終極上訴:我冇放棄(足本版) 26,083 views