< 返回
  • 【死前訪問】紋身係自虐 更係鬱躁滋味的烙印--盧凱彤
  •   34,196 views │ 2018年08月05日
    留言()

 

點擊圖片



【新增影片】

關於紋身,盧凱彤接受訪問時曾說:「都係一個自虐嘅過程,覺得自己的皮膚喺一幅畫布,想喺上面有幅art piece。」

同時,紋身亦係盧凱彤在病患與康復之間的分界、記號,如《廿九歲的遺書》所唱:「將鬱躁滋味紋上右臂,不蓋掩我傳奇。」

所以,她說過:「紋身其實是當我情緒開始平復時,我突然想以紋身去告訴自己『已經捱過了一個很艱難的時期』,於是我讓紋身師傅看我治療時創作的畫,希望他幫我紋上似潑墨、但又很隨意的圖案。

「我心靈上的烙印,當然比我表面上、身體上的烙印更加深。但是,我這個紋身代表堅強、堅壯,它令我永遠都記得,我在人生路上遇上過一個很大的挑戰,我已經成功過關了。」

2015足版訪問:【週日人物】躁鬱過後 盧凱彤烙印堅壯:

https://bit.ly/2OLwtZp

立即下載《壹週刊》Apps,隨時隨地睇盡時政專題、深度偵查、娛樂熱話!

按此連結:http://bit.ly/next28app
《廿九歲的遺書》所唱:「將鬱躁滋味紋上右臂,不蓋掩我傳奇。」
熱門新聞
  • 【藝員揸貨車賺錢】幾千蚊底薪唔夠生活 《特技人》糯米:要照顧輕度弱智家姐(足本版) 77,521 views
  • 【輪唔到公屋之慘】低收入只好住廉價劏房 瞓覺爬上凌空床(足本版) 59,777 views
  • 【揸四千萬樓嗌唔掂】森美賣樓幫仔女俾首期 自己移居泰國:香港樓價太貴(足本版) 56,284 views
  • 【藝員做經紀實錄】吳麗珠不屈不撓做地產 炒樓輸晒血汗錢:做人穩定好(足本版) 48,434 views
  • 【壹經典●港姐入豪門深似海】一千萬禮金飛上枝頭 朱玲玲豪嫁霍震霆再嫁羅康瑞(足本版) 47,429 views
  • 【壹經典●富豪咁玩齊人福】霍英東元配低調 二太陪應酬 三太神隱(足本版) 47,129 views