< 返回
  • 【Startup●創業貼士】創業有絕世好橋好易俾人抄? 兩個辦法幫到你!
  •   4,639 views │ 2017年06月05日
    留言()

 

葉浩文就指,初創平台能否越做越大,其中一個因素就是獨特性以及賣點可不可以持續,他指出:「為咗獨特性同埋賣點唔好俾其他對手抄襲,或者改良再去推出一啲相似的產品去爭奪市佔率,我會建議專利化。」

除了申請專利化去保護自己外,他亦建議:「如果好似依個app咁,可以利用KOL同客戶建立關係,即使無KOL嘅話,亦都可以加入人工智能服務,令到平台及用戶關係,好似度身訂造一樣,用戶忠誠度就可以增加,人哋想抄都無咁易。」

撰文:梁延宇
攝錄:關永浩

相關連結:
【Startup●樣子問題】強國炒股App搞直播即出事 負責人:佢哋啲相同真人差太遠!
http://bit.ly/2suaQBU

【Startup●創業貼士】創業有絕世好橋好易俾人抄? 兩個辦法幫到你!
http://bit.ly/2sFZn1l
熱門新聞
  • 林保怡篤完鮮肉男友激凸 淺水灣冧爆拍拖 52,132 views
  • 【獨家】千萬酬勞拍劇照推 胡杏兒:我一定要追多個 49,975 views
  • 陳志雲爆大鑊 佘詩曼拍劇拍到有陰影 38,042 views
  • 【索媽旅行有福利】黃伊汶露半球同囝囝索吻 蓋過梁浸浸風頭 33,160 views
  • 【封面●老中青炒虛擬幣●遍地開花】直擊深水埗腦場變「掘礦機」場 開炒幣講座兩小時賺40萬 32,873 views
  • 【來港五年仲未改到】阿仔扭眼瞓 郭晶晶出「踎」功絕技 30,098 views