< 返回
  • 【生意●創業貼士】可幫狗仔減肥 寵物營養師可以點入行?
  •   6,106 views │ 2017年06月12日
    留言()

 

寵物營養師可以點入行?
今年廿五歲的Mandy成為了註冊營養師只有一年時間,但她指自從養狗後就開始關注寵物營養學,留意到香港缺乏相關的資訊,相反外國已有很多寵物營養師。因此建議有意之士可加入有關平台,參考已有權威認證的資料,並以此作入門首步。
●     寵物營養學暫未有一個國際的純一標準。
●     可加入國際組織交流意見,例如是美國獸醫營養協會(AAVN)。
●     需俱備營養學背景或獸醫等專業資格才能申請。
●     以年費形式成為會員,可定時收到該會發放最新的報告或重要案例。
●     會獲得協會內的專業人士聯絡名單,可就題目或範疇索取意見。
採訪:黃綺敏
攝錄:林志謙、關永浩
熱門新聞
  • 【14個月大Kelly似媽咪】鍾嘉欣同老公十指緊扣返加國 90,989 views
  • 【開心速遞隻鬼冇咗】不甘俾大台玩 顧紀筠兒子冇癮解約 56,737 views
  • 重提李思捷委屈爆喊 春卷:捧到佢上天,最後忘記咗你 52,959 views
  • 【3日2夜】羅敏莊帶團泰國睇樓 捧60萬豪裝物業 43,896 views
  • 老公恨仔要生四個 鍾嘉欣開Turbo追仔 42,368 views
  • 【雜食王】李思捷四年偷食三件 春卷死忍 40,538 views