< 返回
  • 【中環寸嘴】有錢佬放個屁都香啲
  •   3,901 views │ 2017年07月13日
    留言()

 

我不時都請朋友出海睇煙花;但七.一去咗回歸廿周年晚宴,初初講到習大大會出席,有銀紙都買唔到枱,要「飛士」搭夠,乜叫「飛士」,天曉得,總之臨尾有飛入場啦。以煙花嘅水準,我睇香港再過廿年都係咁!

廿年前喺青馬橋放煙花pattern我最有記憶,雖然短短哋幾分鐘,好似瀑布咁,嗰次係得到小學同學蔡冠深眷顧,「掹衫尾」坐船去霸頭位睇煙花,啲阿太喺隻船度「啷吓啷吓」,嘔到好似小瀑布咁。

香港一年放幾次煙花,環保團體都非常有意見;晚宴上兩個煙花贊助商嘅接班人,就上台講嘢,乜乜「欣欣向榮」,行貨到唔行,一啲都冇年輕人嘅活力創意,正一「幼承庭訓」,唔似得係「優化」咗嘅庭訓;雖然佢哋Born with a silver spoon,但都要百煉鋼先得,純銀度或飾金度太高,會軟「瀨瀨」㗎。

有人話我成日對飲食有所批評,其實我想幫吓香港咋,都唔知點解香港自稱飲食天堂,我唔篤爆佢又點自稱姓楊呀?有時啲企枱唔知,以為我好似普通「食評家」收咗紅包就講好,冇收就唱衰,好彩人哋話我堪稱香港最有錢食評家,直頭massage到我個soft spot!正所謂有錢佬放個屁都香啲,不過我又未去到神仙放屁,非同凡響嘅境界!以免影響大家食慾啦。

 

圖片說明:香港一年放幾次煙花,我隨時請埋朋友坐船去睇都得。

 

撰文:楊國佳
回歸晚宴紀念品包括呢個掛曆,用來撐住個福袋,正所謂廢物利用,應加以表揚,話晒係一代堪輿學家蔡伯勵著作,仲有五個月來指點迷津。
另一份紀念品係一支紐西蘭礦泉水,用來清吓個taste bud都幾好。
熱門新聞
  • 【醫生與您】心房顫動與中風 81,580 views
  • 【獨家● 出局返港】Celine冇晒心機 譚順生死撐:攰喇佢! 49,465 views
  • 【戴幾個豪宅上手?】豪戴1.6億鑽表 關之琳笑唔停 44,180 views
  • 【生意●劏場女超人】師奶連租北角死場14舖 自製百貨街谷返人流 32,306 views
  • 【第一次見】劉華受傷後仍親自抱女 一家三口齊齊整整同fans過56歲生日 32,232 views
  • 【兩姐妹邊個正啲?】湯洛雯瓜子口面生得靚 妹妹玲瓏浮凸身材正 30,614 views