< 返回
  • 【280呎減壓迫】30年樓齡嘉輝花園 加裝「蠱惑透視窗」
  •   24,348 views │ 2017年09月05日
    留言()

 

近年發展商因單位愈建愈細而給人垢病,但追溯歷史,香港的私樓劏房盤最少早於三十年前經已誕生。位於堅尼地城站附近的嘉輝花園,樓齡超過三十年,但三年前因港鐵開通而「鹹魚翻生」,成為港島區熱門上車盤之一,但入場門檻低,單位面積當然「有咁上下細」。

上次室內設計師Leo就成功挑戰過五人住283呎,這次差不多實用面積(280呎),但只住一人,難度大大降低,而屋主亦只有一個要求──較大儲物空間,Leo當然易搞。

男戶主本身為攝影師,稱會長時間在家中工作,要求Leo將工作用品及攝影器材放在家中。Leo指:「屋主就比較偏向黑白灰的顏色,但經我哋研究之後,就加多咗種顏色,就係藍色作一個點綴。」除了儲物空間外,空間感亦是Leo考慮私一大元素:「在一個有限嘅空間,如果再做太多由頂到底嘅櫃,壓迫感就會比較強,若果能做到懸浮效果嘅話,底部再做滲光,空間感就會比較強。」

【280呎減壓迫】西環舊樓床有機關 設「地下密室」
http://bit.ly/2xIidrX

【工廈劏房】業主強拆廚房迫遷 12戶恐無水電又憂火燭
http://bit.ly/2xINIC8

【工廈劏房】60呎月租2千2廁廚共用 租戶:想上公屋
http://bit.ly/2x4enwp

Leo首先將廚房及客廳的位置交換,再用水泥批盪分隔:「揀咗通心磚,因為我想做一間通透度比較高嘅單位,所以除咗通心磚之外,(整個單位)會有一啲玻璃嘅間隔,或者懸浮設計。」要數到設計最大特色,就是廚房及浴室之間的牆壁,一入大門口幾乎看到浴室內所有情況。

Leo就解釋:「一開始屋主就俾我好多空間我去發揮,但去到呢幅牆,如果係一整幅水泥批盪嘅話,睇落去就會比較悶,壓迫感會比較強,所以希望做到一個中空的設計,通透度會再高啲。」他透露曾向屋主解釋可加裝窗簾,屋主都考慮數天:「佢最後覆我可以接受到呢個設計,出到來效果佢都滿意。」

撰文:梁延宇
攝錄:關永浩

其他裝修專題:
【設計freestyle】新盤迎海設計圖激似《逃恥》屋 成品竟然係咁
http://bit.ly/2xzAqb7
【設計freestyle】埋單20萬 一間房點解用12盞燈?
(http://bit.ly/2el1C52
【設計freestyle】裝修唔想一肚氣? 女戶主關太:睇佢態度
http://bit.ly/2elmxVv
【400呎唐樓變身】客廳倒轉做主人房 為避呢樣嘢
http://bit.ly/2r1gN8l
【400呎唐樓變身】夫妻「共浴」有計 沖涼位一開二搞7呎風呂
http://bit.ly/2rS6WTe
【裝修三大謬誤】人工貴唔一定加設計費 專家:搵設計師亦唔係一了百了
http://bit.ly/2vRZjwy
【設計納米樓●極級挑戰】283呎住5人 工人瞓變種窗台床
https://goo.gl/8ryRVM
【283呎住5人】設計師慨嘆單位細難設計:屋主有嘢要取捨!
https://goo.gl/VY6yym
【埋單收45萬】廚房改裝主人房 橫樑壓頂點解救?
https://goo.gl/x95181
【260呎新盤點裝修】執走大廁所 建閣樓擺雙人床 20萬有找
http://bit.ly/2oQh8ZF
【260呎新盤點裝修】偷位改間格住2人 設計師:放一百對鞋係無問題!
http://bit.ly/2ptOgu2
熱門新聞
  • 【住院片首度曝光】5歲女Hanna抹腳餵飲水 劉華喊住感激朱麗倩:佢一路等我企起身! 182,396 views
  • 【醫生與您】心房顫動與中風 94,725 views
  • 【天皇都無面俾】Hanna 台下塞耳 劉華激氣:係得你一個唔理我㗎咋! 90,928 views
  • 【魔傭】變態!印傭教幼童塞廁紙入下體 謊稱:會發光 56,559 views
  • 【封面●同范冰冰交往?】郭文貴爆王岐山操控海航 財富20萬億 39,151 views
  • 【死囚自白】女友苦等八年無果被迫分手 黑幫殺人犯:好戇居! 32,264 views