< 返回
  • 【中環任我行】揀證券行不應齋睇佣金(渾水)
  •   1,831 views │ 2017年09月05日
    留言()

 

做證券行的競爭越來越大,之前「免佣」證券行的主事人出了事,本土證券行馬上發短訊抽水,由此可見證券行已經去到互相仇視的地步。

一般投資者,選證券行會睇佣金,不過專業投資者可能會再睇多幾層。好像我這類專業投資者,有一段日子是見證券行就先去了開戶,因為開戶不用錢,之後才看服務如何。對一般散戶來講,佣金是成本,自然是第一考慮。不過,我優先考慮的是服務質素和孖展水平。

很多人會網上炒股,我也會,但必要時我還是會電話落盤,所以落盤那位經紀夠唔夠醒目、眼明手快,聽電話快唔快都係我考慮之一。有時經紀落盤會比我自己落更理想,而且別小看這些打電話的簡單交流,咁樣係同經紀維持關係的其中一個方式。電話交流,可能會進化成飯局吹水,或食雪茄吹水之類。有時經紀仲有他的生存之道,例如他可能有優質靚股的配售額度分配給專業投資者的客戶,這也是賣點。又有時,經紀會聽到特別的風聲,市場的風吹草動都可能八到,同經紀交流,也是為了收風,好奇一下別人在忙什麼。

所以,必要時比人賺下少少佣金有咩所謂呢?

炒股很難無孖展,孖展的額度批幾多以及幾時斬倉,好講你經紀的牙力,這都是多得張鴻Ben Cheung改變了市場生態。如果經紀可以幫我頂住個倉,呢個係救命關頭。又係那句:必要時比人賺下少少佣金有咩所謂呢?
熱門新聞
  • 【大開殺戒】涉追數官司 張繼聰遭TVB全面封殺 57,430 views
  • 李明蔚經歷42次電療化療 馬浚偉助出碟圓心願 49,281 views
  • 【台慶唔戒奶】邵佩詩八字波最夠薑 陳凱琳最露骨 43,161 views
  • 【繞場壹週EP12.1】見陳茵媺擘髀甩骹 周家蔚輸得心服 37,664 views
  • 【遇到好人的士佬】陳少霞左巨鑽右珍珠 伸一伸手貴過人 36,989 views
  • 42歲高齡趕生B?丘凱敏fit到漏肚腩都冇個 34,071 views