< 返回
  • 【中環任我行】揀證券行不應齋睇佣金(渾水)
  •   1,831 views │ 2017年09月05日
    留言()

 

做證券行的競爭越來越大,之前「免佣」證券行的主事人出了事,本土證券行馬上發短訊抽水,由此可見證券行已經去到互相仇視的地步。

一般投資者,選證券行會睇佣金,不過專業投資者可能會再睇多幾層。好像我這類專業投資者,有一段日子是見證券行就先去了開戶,因為開戶不用錢,之後才看服務如何。對一般散戶來講,佣金是成本,自然是第一考慮。不過,我優先考慮的是服務質素和孖展水平。

很多人會網上炒股,我也會,但必要時我還是會電話落盤,所以落盤那位經紀夠唔夠醒目、眼明手快,聽電話快唔快都係我考慮之一。有時經紀落盤會比我自己落更理想,而且別小看這些打電話的簡單交流,咁樣係同經紀維持關係的其中一個方式。電話交流,可能會進化成飯局吹水,或食雪茄吹水之類。有時經紀仲有他的生存之道,例如他可能有優質靚股的配售額度分配給專業投資者的客戶,這也是賣點。又有時,經紀會聽到特別的風聲,市場的風吹草動都可能八到,同經紀交流,也是為了收風,好奇一下別人在忙什麼。

所以,必要時比人賺下少少佣金有咩所謂呢?

炒股很難無孖展,孖展的額度批幾多以及幾時斬倉,好講你經紀的牙力,這都是多得張鴻Ben Cheung改變了市場生態。如果經紀可以幫我頂住個倉,呢個係救命關頭。又係那句:必要時比人賺下少少佣金有咩所謂呢?
熱門新聞
  • 男友被爆偷食兼搞大人個肚 梁嘉琪:我已一個人上路了 46,640 views
  • 與嫩口男友分手? 羅霖:沒結果的,只能叫曾愛過 44,828 views
  • 老婆永遠是對的 張繼聰為謝安琪護航擋箭 39,830 views
  • 陪女中環掃貨 何猷龍5保鑣護駕 35,923 views
  • 【獨家】新年冧爆未來拿督外母 楊明又拖又扶莊思明媽 35,709 views
  • 【強國男迷港女】有港女唱完賣肉 老闆拔槍逼陪酒 34,541 views