< 返回
  • 【移民真相系列●台灣】港人貓叔開café 「台灣人覺得我哋講效率係癲嘅!」
  •   71,163 views │ 2017年09月30日
    留言()

 

曾於香港工作的台灣人爵爵,與港人貓叔,合作了「爵爵&貓叔」Facebook專頁,更曾推出三本漫畫。上年他們在高雄開設café,貓叔在訪問中直指,不少港人心目中的「台灣夢」,並沒有想像中簡單。

做過一年廚房佬的貓叔,指香港人什麼都講求效率,見有事發生就立即去解決。但台灣人相反:「如果我企喺台灣人立場嚟睇,就會覺得香港人係癲嘅!因為時時刻刻都係做緊嘢,或者同時間做好多樣嘢,佢哋覺得有無搞錯!」貓叔續指:「好似之前有枱客,會影吓相、叉吓電、傾吓偈,六點坐到十點。喺香港 店主可能會覺得困擾。」

現時貓叔及爵爵的café共有兩層,二樓用作員工宿舍之用,他直言台灣包住的餐廳甚少:「呢度其實都幾難生活,最低工資港幣三十零蚊。但屋租差唔多一萬台幣(約二千六百港元),計埋生活開支等,每個月得番一萬台幣左右,要儲錢其實好難,我就當包住係一種福利!」

撰文:梁延宇

相關連結:
【移民真相系列●台灣】創業慘過打工 貓叔:「賺蝕都係幾千蚊上落!」
http://bit.ly/2fCljJO

【移民真相系列●日本】港人日本打工17年 「升職機會近乎零!」
http://bit.ly/2f1NLoi

【移民真相系列●日本】「每月只俾零用錢」 日本太太婚後性情大變
http://bit.ly/2xOzH8B
熱門新聞
  • 傳態度差棄用鄭俊弘 陳家樂執二攤演《逆緣》冷凍人 21,515 views
  • 【夫家百億資產】嫁陳樹渠兒子15年 港姐李明慧當街冧咀老公 21,035 views
  • 【攞公屋住一世】300呎間3房全部雙人床 預埋個仔娶老婆 20,970 views
  • 【咁都無仔溝】90後靚女求愛悲歌 渴望扭蛋機出幾個男友 19,684 views
  • 【當年爭餐死】李明慧生龍鳯胎成下半場大贏家 18,071 views
  • 【蝸居宅急變】地拖變Dior 家居創意達人Queenie屋企勁多蠟燭 17,542 views