< 返回
  • 【移民真相系列●紐西蘭】同性情侶可申請居留權 「要cap圖證明關係」
  •   21,210 views │ 2017年10月02日
    留言()

 

移民當地的港人Johnny,成為情侶。三年前在Johnny的要求下決定到當地定居,今年更成功拿到了居留權,正式成為紐西蘭人。

Roxie與Johnny並沒有結婚,二人至今只是partner(伴侶)關係:「呢度睇婚姻好輕,好多小朋友父母都未結婚!」她解釋,若未婚伴侶的非原居民想拿到居留權的話,就需要向移民官展示一系列證據。其間她曾與Johnny分開生活一個月,於是要拿出證據,向移民官證明如何維持關係:「我哋要搵番啲對話cap圖,中英文都有。又要搵朋友寫信去證實我哋關係。」二人未婚,移民官審核時相當謹慎:「起碼要同居咗一年以上,要四個月時間申請。」她補充同性伴侶都可申請,而成功申請後分手,居民身份都可獲得保留。

撰文:梁延宇

相關連結:
【移民真相系列●紐西蘭】做三行園藝技工吃香 樓價交通一樣貴
http://bit.ly/2hDe7Oo
【移民真相系列●台灣】港人貓叔開café 「台灣人覺得我地講效率係癲嘅!」
http://bit.ly/2yLfNZZ
【移民真相系列●台灣】創業慘過打工 貓叔:「賺蝕都係幾千蚊上落!」
http://bit.ly/2fCljJO
【移民真相系列●日本】港人日本打工17年 「升職機會近乎零!」
http://bit.ly/2f1NLoi
【移民真相系列●日本】「每月只俾零用錢」 日本太太婚後性情大變
http://bit.ly/2xOzH8B
熱門新聞
  • 林保怡篤完鮮肉男友激凸 淺水灣冧爆拍拖 55,063 views
  • 【獨家】千萬酬勞拍劇照推 胡杏兒:我一定要追多個 52,288 views
  • 陳志雲爆大鑊 佘詩曼拍劇拍到有陰影 43,036 views
  • 為事業棄愛內疚多年 女飛躍麥美恩:我好自私 42,037 views
  • 女配朱晨麗生瘤 有感而發 男友何廣沛 ig挺身護花 36,735 views
  • 【索媽旅行有福利】黃伊汶露半球同囝囝索吻 蓋過梁浸浸風頭 35,916 views