< 返回
  • 【生意●前輩救亡】三招傳授失意中佬:對正垃圾站都可以好多生意!
  •   19,474 views │ 2017年10月23日
    留言()

 

今次《壹週刊》找來前君悅酒店日本餐廳鹿悅總廚,曾開設日式私房菜,現任資深日式餐飲顧問馬基良師傅就指,自己的私房菜都開在內街樓上店,但一樣能招攬高官名人來吃,直言「有好嘢食,出面環境幾差都會有人嚟。」

面對網上劣評,馬師傅就建議:「依家好多KOL同埋blogger,當然唔好搵收咗錢就話好嗰啲,要識揀,有啲鍾意食又鍾意寫嘢,唔係為錢,如果有啲出品係有信心,好值得讚賞,就搵佢嚟試,依個係第一步。」

他另指,減價一定是一個最不好的方法,只會造成惡性競爭,「自己愈做愈辛苦」:「好多人會覺得,係唔係唔繼續食,會唔會繼續減,好多時一做就愈做愈平,啲客就網上寫好難食,務求餐廳再減價再嚟食,最後只會做極都係嗰批客。」至於食材問題,他解釋,「大家見個樣差唔多,相差少少嘅貨,佢哋唔會覺得有分別。」

他更對門面擺設及人手方面有不同建議,立即去片!

撰文:梁延宇
攝錄:廖健昌

相關連結:
【生意●頂手陷阱】中年漢儲錢廿年頂壽司店 網友劣評「等執」:心痛!
http://bit.ly/2gsD6Qk
【生意●老闆大炒友】網友彈「災難級轉手」 新廚上場又係點?
http://bit.ly/2xWNzin
熱門新聞
  • 【大開殺戒】涉追數官司 張繼聰遭TVB全面封殺 121,281 views
  • 【台慶唔戒奶】邵佩詩八字波最夠薑 陳凱琳最露骨 45,188 views
  • 【獨家】何志平美國被捕當日 胡慧中金鐘神情凝重收短信 39,519 views
  • 【繞場壹週EP12.1】見陳茵媺擘髀甩骹 周家蔚輸得心服 39,182 views
  • 愛足五十年 74歲白茵潮爆繑實老公行街 37,678 views
  • 【自由身上ViuTV變死罪】大台說拍《包青天》 陳國邦臨門被飛 34,208 views