< 返回
  • 【生意●前輩救亡】三招傳授失意中佬:對正垃圾站都可以好多生意!
  •   19,091 views │ 2017年10月23日
    留言()

 

今次《壹週刊》找來前君悅酒店日本餐廳鹿悅總廚,曾開設日式私房菜,現任資深日式餐飲顧問馬基良師傅就指,自己的私房菜都開在內街樓上店,但一樣能招攬高官名人來吃,直言「有好嘢食,出面環境幾差都會有人嚟。」

面對網上劣評,馬師傅就建議:「依家好多KOL同埋blogger,當然唔好搵收咗錢就話好嗰啲,要識揀,有啲鍾意食又鍾意寫嘢,唔係為錢,如果有啲出品係有信心,好值得讚賞,就搵佢嚟試,依個係第一步。」

他另指,減價一定是一個最不好的方法,只會造成惡性競爭,「自己愈做愈辛苦」:「好多人會覺得,係唔係唔繼續食,會唔會繼續減,好多時一做就愈做愈平,啲客就網上寫好難食,務求餐廳再減價再嚟食,最後只會做極都係嗰批客。」至於食材問題,他解釋,「大家見個樣差唔多,相差少少嘅貨,佢哋唔會覺得有分別。」

他更對門面擺設及人手方面有不同建議,立即去片!

撰文:梁延宇
攝錄:廖健昌

相關連結:
【生意●頂手陷阱】中年漢儲錢廿年頂壽司店 網友劣評「等執」:心痛!
http://bit.ly/2gsD6Qk
【生意●老闆大炒友】網友彈「災難級轉手」 新廚上場又係點?
http://bit.ly/2xWNzin
熱門新聞
  • 男友被爆偷食兼搞大人個肚 梁嘉琪:我已一個人上路了 46,475 views
  • 與嫩口男友分手? 羅霖:沒結果的,只能叫曾愛過 43,890 views
  • 老婆永遠是對的 張繼聰為謝安琪護航擋箭 38,862 views
  • 【獨家】新年冧爆未來拿督外母 楊明又拖又扶莊思明媽 34,470 views
  • 【強國男迷港女】有港女唱完賣肉 老闆拔槍逼陪酒 34,241 views
  • 【獨家】產後抑鬱 35歲孫慧雪:「老公話我變得好恐怖」 33,149 views