< 返回
  • 【Startup●外賣有得「嘟」】IT女製「移動支付機」攻港市場:香港人用八達通因為無得揀!
  •   12,745 views │ 2017年10月30日
    留言()

 

近年電子支付迅速改變內地消費模式,「支付寶」及「微信支付」在中國盛行,有商家規定「拒收現金」、「香港仲用銀紙好落後」,而香港網友亦反擊「咁流行係因為內地太多假銀紙!」

「香港喺電子支付工具一啲都唔落後,落後嘅係商戶收錢嘅工具!」在IT行業近二十年的林籽妍(Joey),兩年前自立門戶開設CamClaim,原本打算做移動報銷系統,但見電子支付平台愈見歡迎,決定轉攻該市場。

她直指,香港一向有不少電子支付工具,最大問題是商戶沒有辦法處理:「一嚟申請門檻高、收費又高,同埋同依家仲要用電話線。」於是決定研發一部流動銷售管理系統One2paid(POS機),目標所有交易都可以在兩秒內做到。

現時Joey與銀聯合作,所有印有該品牌的提款及信用卡都可以使用POS機,而商戶月租三百元就可以租用該服務。商戶只要填上商業登記等資料,及交上二千元的按金,服務就會在一個星期內開通。現時只有聯通的卡可以使用,她計劃陸續增加其他平台。對於不少市民都依賴八達通,她直言是「因為大家都冇得揀」:「佢一開始嘅原意只係用嚟搭車,有好多限制,呢家佢嘅定位愈嚟愈偏離。問題係如果你張VISA卡可以出入門口,我覺得你都未必用八達通,因為你有得揀。」

撰文:梁延宇
攝錄:廖健昌

相關連結:
【Startup●反應奇差】一個月用唔到一次 餐廳老闆娘狂轟支付機:好唔方便!
http://bit.ly/2hjMOFw
【Startup●創業貼士】移動支付在港做唔起? 專家指出一個關鍵位
http://bit.ly/2yTWNeU
熱門新聞
  • 【壹經典●富二代讀書成績】名校李家誠高考不如人意 經濟地理會計全肥佬(足本版) 50,305 views
  • 【禮頓再爆醜聞】狂漏水獨家片 揭84億港珠澳天幕變水舞間 專家:長遠影響結構(足本版) 37,150 views
  • 【壹經典●搵北京代母】家傑家誠搶生男孫 第三代接班人暗戰(足本版) 34,642 views
  • 【豪住工廈】間隔似足酒店保安嚴密 楊思琦何麗全都係業主(足本版) 27,995 views
  • 【總理食女唔找數】上環有個樓上私竇 食完鬆中環被貼搶眼街招 (足本版) 27,450 views
  • 【千萬身家】馮雪冰終於放低洗米華 同嫩男撐枱腳嘆泰菜 (足本版) 25,374 views