< 返回
  • 【工廈「劏房」系列三●仲有民宿盤】地暖台加日本智能坐廁 「附近金融人做得夜來瞓!」
  •   12,910 views │ 2017年11月02日
    留言()

 

也有業主將工廈改裝成日本民宿一樣。業主先在一幢工廈購入三層單位,同樣劏做百多呎的「工作室」,單位內設廁所,走入廁所,頭頂有熱水爐,花灑則隱藏在拉出式的水龍頭間。經紀說單位獨特之處在於廁所地台,「有一樣嘢不可不提,你發覺地台好高,點解呢?因為我們有地暖台喺下面,冬天可以開掣發熱,好似日本咁,坐廁都係日本智能坐廁。」另外每個單位都有fireball可以快速滅火,讓人住得安心,電梯口有獨立信箱。

這個盤的位置與樂風集團前述的單位相近,她說升值潛力極高。現時宏利大廈已經落成,旁邊領展、會德豐等都正興建商廈。這個盤很適合商住兩用,「其實我哋呢度都隻眼開隻眼閉,因為嚟緊附近會有好多金融、保險人,放工做得夜就喺度瞓。當然大單位有洗手間吃香好多啦,細單位無廁所,好多人都用殘廁沖涼。你如果朋友有需要,可以介紹佢過嚟住,有部分業主收咗樓心急出租,會收平啲。」

她特別推介頂樓的單位,同樣為百多呎,二百到三百萬的單位,「因為頂樓樓底特別高,有啲人會喺上面間多一層做貨倉擺貨,整條螺旋樓梯上去,下面住人仲係好闊。」

資深工廈投資者李冠亮說,這些項目很具吸引力,「因為一般租來做寫字樓,應該只有兩、三釐回報,做住宅升到七釐勁高,非常吸引,但業主要承擔違例的責任。」他續說活化工廈,不只大廈活化,附近街道、交通都有計劃活化,若再落實去做,相信工廈還有很大上升空間,「我估未來一兩年起碼有兩成。因為香港無工業,做寫字樓唔需要咁大,好多工廈劏細,會有更多人用到,而且入場費低咗,吸引好多實力較弱嘅投資者。」

撰文:財經組
攝錄:財經組

相關連結:
【工廈「劏房」系列一●四步行完】只售$70萬 放蛇直擊50呎「殘廁劏房」
http://bit.ly/2z74s9c
【工廈「劏房」系列二●住家盤好feel】回報二十一釐 經紀教路:做太空艙再劏多12個!
http://bit.ly/2A36kyb
熱門新聞
  • 男友被爆偷食兼搞大人個肚 梁嘉琪:我已一個人上路了 46,471 views
  • 與嫩口男友分手? 羅霖:沒結果的,只能叫曾愛過 43,871 views
  • 老婆永遠是對的 張繼聰為謝安琪護航擋箭 38,850 views
  • 【獨家】新年冧爆未來拿督外母 楊明又拖又扶莊思明媽 34,448 views
  • 【強國男迷港女】有港女唱完賣肉 老闆拔槍逼陪酒 34,231 views
  • 【獨家】產後抑鬱 35歲孫慧雪:「老公話我變得好恐怖」 33,141 views