< 返回
  • 【大阪直擊港人盲搶樓】遊日80後港女變日本樓天后:放盤一個鐘已經俾港人買咗!
  •   36,192 views │ 2017年12月16日
    留言()

 

香港樓價愈升愈有,年輕一代沒有「父幹」,想買樓難過登天!由於樓價不斷攀升,買港樓收租隨時變成「皮費重、回報低」,「好睇唔好食」!

從事保險行業,精通日語的八十後Kammy,兩年前決定在大阪投資第一個物業、並且大膽搞民宿。後來愈來愈多朋友向她查詢買日本樓事項,今年她決定「落重本」與當地房地產公司合作,「揀樓、買樓、管理民宿」一條龍,今年幫港人購入的單位有近五十個,其中十四個已做民宿。

Kammy教路,現時日本大阪房地產市場已很熾熱,年初至今有個別單位樓價已升逾百分之二十,其中以中央區升幅最大:「好多香港人買嚟做Airbnb。做民宿的話,穩定有八至十二厘回報,期望收六年租可以回本!」

由於需求急升,大阪樓市持續升溫,據當地傳媒報導,大阪連續四年為日本全國地價升幅最快地區,其中中央區道頓崛一地地價,同比升幅逾四成,十大升幅最多地區,大阪佔首五名。

Kammy原本在港已「打定輸數」放棄置業,但兩年前一次旅行重燃夢想。當時在大阪旅行的時候,她以七萬日圓(約五千元)租住民宿一星期:「1LDK,即係有一房一廳,大約三百五十呎左右,之後落去樓下地產鋪睇,月租係四千元左右,我覺得有租務市場!」

她回港後一個月,就立即捧錢返回當地「full pay」買第一個物業:「中間我做咗三個星期research,計埋所有稅項,睇啱覺得OK我就立即決定(購入),前後只係用咗一個鐘。」至於該單位現時已升值:「當時購入價係九百九十萬日圓(約六十八萬港元),依家上網睇,同一座大廈已升到一千二百五十萬日圓(約八十六萬港元)。」Kammy預期,扣除每年需繳付的固定資產稅及都市計劃稅(約為物業估值共百分之一點七),只要民宿生意持續理想,六年內就可以賺回樓價,即租金回報達十多厘。

當地的地產中介劉杉釤指,現時大阪樓市出現求大於供的狀態:「依家一有單位空置出來,就有人衝着去買,並且大都是港人。」但劉表示,當地人對港人「盲搶樓」不以為然:「大家市場唔同,當地人多數買近郊地區,或者係天王寺附近。佢哋都係一個好開放嘅心態,唔介意係本地人定係外國人嚟買。」

撰文:梁延宇
攝錄:林志謙 關永浩

相關連結:
【大阪直擊】港人擲二百萬置業裝修成「火烈鳥民宿」:用迷你兵團反而無咁好生意!
http://bit.ly/2ArVZeB

【天后醒水】一年購五十大阪物業 傳做民宿秘笈:做錯成個星期租唔到出去!
http://bit.ly/2yw3JdQ
熱門新聞
  • 【攞公屋住一世】300呎間3房全部雙人床 預埋個仔娶老婆 225,562 views
  • 【攞公屋住一世】全屋住4人用盡300呎 盡用空間好多暗格 40,000 views
  • 【蝸居宅急變】地拖變Dior 家居創意達人Queenie屋企勁多蠟燭 30,163 views
  • 【富豪大宅】四叔山頂大宅完工 90歲搬入長壽大屋 29,504 views
  • 【香港饑渴男女】男沉迷自慰不能自拔 女日需幾十次高潮 28,427 views
  • 【避走加拿大 】李潤庭恨返TVB小三Tiffany落寞行街 17,610 views