< 返回
  • 【天后醒水】一年購五十大阪物業 傳做民宿秘笈:做錯成個星期租唔到出去!
  •   27,225 views │ 2017年12月16日
    留言()

 

Kammy今年幫港人購入的單位有近五十個,其中十四個已做民宿。不少香港買家都怕海外樓「隔山買牛」,Kammy就指日本人較守信用,以往都較少聽到投資陷阱,但準買家亦需要細心留意:「買樓一定會有『契約書』以及『重要說明』,呢兩份嘢都會寫上單位地址,你要核對清楚,確保自己係擁有整個單位業權,而唔係買咗一個sharing scheme(共享單位的集體投資計劃)。」

除了要確保有相關證明外,Kammy提醒,如果購入單位作民宿用,準買家一定要留意大廈是否允許作民宿:「接觸過客人同我講買咗個單位,但原來係唔可以放租,問我點算好,變咗保險孤兒單咁,最後惟有搵長租客人去解決。」雖然在大阪,民宿是合法,但她補充:「樓契有時會寫准許,有時唔會寫(可否做民宿)。如果經agent買,一定要問清楚,日本人話一就一,二就二,唔得佢一定講明嘅!」

如果大廈可以做民宿的話,亦要事先登記:「單位要合乎一啲規格,好似門有幾闊,申請的時間大約三個月。」她另外提醒,民宿的經營者一定要是單位的業主,而「租上租」在日本是犯法。

至於管理方面,由於她以Airbnb作為主要放租渠道,直指網站對房東的要求十分高,稍不留神很容易令生意下跌:「好似清潔、位置同溝通,性價比方面,每一個都有評分,甚至你覆客人快定慢,佢都會有監測。如果其中一個客人淨係俾三分,網站會將間屋下架,你就有一個星期租唔到出去。」Kammy提供的最大貼士:「你有咩都要問清楚日本人agent,唔好信香港呢邊!」

撰文:梁延宇
攝錄:林志謙 關永浩

相關連結:
【大阪直擊港人盲搶樓】遊日80後港女變日本樓天后:放盤一個鐘已經俾港人買咗!
http://bit.ly/2AKPhoA

【大阪直擊】港人擲二百萬置業裝修成「火烈鳥民宿」:用迷你兵團反而無咁好生意!
http://bit.ly/2ArVZeB
熱門新聞
  • 化身YouTuber? 謝文欣拍片唱爆黃凱芹 72,597 views
  • 【啜爆陳茵媺】老婆一拖三返加 陳豪難離難捨機場抱緊些 (足本版) 71,984 views
  • 【煉成絕世好老公】陳豪為仔女月花10 萬租南灣 陳茵媺:咁都比較吃力! (足本版) 44,559 views
  • 【最佳女友自己埋單】李佳芯拍拖買金飾 準備俾錢男友陳炳銓即閃(足本版) 35,438 views
  • 【經典●五角苦戀搞到正印自殺】林青霞做雙重小三Out走蕭芳芳亦傳尋死 遭毒咒唔敢嫁秦漢(足本版) 33,506 views
  • 【天價公屋放租】懲教職員萬六蚊呎掃天價公屋 再叫租1萬回報有5厘(足本版) 27,550 views