< 返回
  • 【讚港人夠大方】小鮮肉爆日本人唔知中港台分別:淨係覺得中國人比較小器!
  •   18,188 views │ 2017年12月23日
    留言()

 

在日本居住十多年的曉琳,早已習慣當地生活,「我性格比較開朗,一直以嚟日本朋友都對我好好,唔會因為我嘅出身而對我唔同。但令我最唔慣嘅,係日本人太有禮貌,所以有時會覺得好悶。日本人講乜嘢開頭都會講對不起、對不起,大家想講嘅嘢都會收埋喺心裡面, 所以都唔知對方諗緊咩。」

由於工作關係,他認識不少遊客朋友,對於香港,他就讚不絕口,對香港情況都略知一二:「香港人好熱情,每次嚟到都會請我食水果,日本人就好少會咁做。我都知道香港樓價好高,唔少人都嚟日本買樓,當地人都唔太介意嘅。但我買樓嘅話,就會選擇喺神戶,神戶環境好好。至於大阪⋯人太多了。」

至於中港矛盾,他就坦言:「老實講,日本人係唔知道中國同香港係分別兩個唔同嘅地方,都以為係一齊。到咗最近先開始知台灣係台灣,中國係中國,依家先啱啱開始接受。我都聽講過中國遊客消費能力好高,但係我喺鐵板燒做嘢時,香港人嚟吃飯,都會食到十幾萬(日圓)。如果中國人⋯ 我就覺得比較小器囉!」

撰文:梁延宇
攝錄:林志謙

相關連結:
【返朝八晚十二】化身大阪居酒屋店長 22歲小鮮肉無埋怨:想要技術多過賺錢!
http://bit.ly/2pcE36M
熱門新聞
  • 林保怡篤完鮮肉男友激凸 淺水灣冧爆拍拖 52,315 views
  • 【獨家】千萬酬勞拍劇照推 胡杏兒:我一定要追多個 50,093 views
  • 陳志雲爆大鑊 佘詩曼拍劇拍到有陰影 38,388 views
  • 【索媽旅行有福利】黃伊汶露半球同囝囝索吻 蓋過梁浸浸風頭 33,352 views
  • 【封面●老中青炒虛擬幣●遍地開花】直擊深水埗腦場變「掘礦機」場 開炒幣講座兩小時賺40萬 32,959 views
  • 【來港五年仲未改到】阿仔扭眼瞓 郭晶晶出「踎」功絕技 30,287 views