< 返回
  • 【讚港人夠大方】小鮮肉爆日本人唔知中港台分別:淨係覺得中國人比較小器!
  •   16,613 views │ 2017年12月23日
    留言()

 

在日本居住十多年的曉琳,早已習慣當地生活,「我性格比較開朗,一直以嚟日本朋友都對我好好,唔會因為我嘅出身而對我唔同。但令我最唔慣嘅,係日本人太有禮貌,所以有時會覺得好悶。日本人講乜嘢開頭都會講對不起、對不起,大家想講嘅嘢都會收埋喺心裡面, 所以都唔知對方諗緊咩。」

由於工作關係,他認識不少遊客朋友,對於香港,他就讚不絕口,對香港情況都略知一二:「香港人好熱情,每次嚟到都會請我食水果,日本人就好少會咁做。我都知道香港樓價好高,唔少人都嚟日本買樓,當地人都唔太介意嘅。但我買樓嘅話,就會選擇喺神戶,神戶環境好好。至於大阪⋯人太多了。」

至於中港矛盾,他就坦言:「老實講,日本人係唔知道中國同香港係分別兩個唔同嘅地方,都以為係一齊。到咗最近先開始知台灣係台灣,中國係中國,依家先啱啱開始接受。我都聽講過中國遊客消費能力好高,但係我喺鐵板燒做嘢時,香港人嚟吃飯,都會食到十幾萬(日圓)。如果中國人⋯ 我就覺得比較小器囉!」

撰文:梁延宇
攝錄:林志謙

相關連結:
【返朝八晚十二】化身大阪居酒屋店長 22歲小鮮肉無埋怨:想要技術多過賺錢!
http://bit.ly/2pcE36M
熱門新聞
  • 化身YouTuber? 謝文欣拍片唱爆黃凱芹 72,597 views
  • 【啜爆陳茵媺】老婆一拖三返加 陳豪難離難捨機場抱緊些 (足本版) 71,984 views
  • 【煉成絕世好老公】陳豪為仔女月花10 萬租南灣 陳茵媺:咁都比較吃力! (足本版) 44,559 views
  • 【最佳女友自己埋單】李佳芯拍拖買金飾 準備俾錢男友陳炳銓即閃(足本版) 35,438 views
  • 【經典●五角苦戀搞到正印自殺】林青霞做雙重小三Out走蕭芳芳亦傳尋死 遭毒咒唔敢嫁秦漢(足本版) 33,506 views
  • 【天價公屋放租】懲教職員萬六蚊呎掃天價公屋 再叫租1萬回報有5厘(足本版) 27,550 views