< 返回
  • 【極限港女】美甲師沉迷釣魚 寒冬無廁所照出艇
  •   14,975 views │ 2018年01月20日
    留言()

 

談及釣魚,大家總會想起碼頭旁頂着大肚子的叔叔,抖着腿等魚上釣,非常麻甩。但偏偏從事美甲生意的Stephanie,對釣魚情有獨鍾。

Stephanie認識了現任男友,TVB綠葉演員黃文標。現任男友有鋪釣魚癮,有日興之所至,Stephanie便問:「你可以教我釣魚嗎?」怎料一釣上癮,現在她甚至比男友釣得更密。

很多人,尤其是女生都不明白,釣魚似乎就是「呆坐」,Stephanie樂不可支地解釋:「首先,中魚嘅一刻當然係最大嘅樂趣。好刺激㗎,因為有時候你唔會預料到你會釣一條咁大嘅魚,所以一中魚嗰一刻,你就會諗,慘啦,我的釣魚竿會否斷啊? 魚絲會唔會斷啊?好多思緒會湧現㗎。」

Gel甲釣魚
三十歲的Stephanie,十隻指甲都有着不同圖案,但又能嫻熟地穿起魚絲,打起結來。實在與大眾心目中所想的釣魚叔叔不同。她笑說,覺得自己有些少粗魯。「唔少男性釣友都話,你都夠粗魯啦。例如出艇想去廁所,女生怎去呢?無廁所,我就會諗方法解決。好多女仔都係因為無廁所,所以對釣魚卻步。」

為了釣魚,Stephanie真的可以去到好盡。「我最癲試過十度出艇,大風大浪,全身都濕透。凍到手指僵硬,綁唔到魚絲。但我都係好開心啊,如果你真心鍾意一件事,你唔會覺得辛苦的。」

釣魚讓她擴闊了生活圈子,人也開朗了,「因為我做美甲,本身全部見嘅都係女性,但你唔會約你嘅客人出嚟食飯。依家我好多時會上網睇其他釣友點樣釣魚 ,甚至會約釣友食飯吹水。」

與其以麻甩形容,Stephanie反而覺得一班釣友叔叔很懂得享受人生。「你諗吓,一個香港人可以有咁多的時間,坐喺度釣魚。要一個人拿出咁多時間,只是放在釣魚上面,幾咁奢侈啊!其實佢都真的幾識享受。依家我一唔開心就會話,去釣魚囉!我就會開心番啦。」

採訪:黃心悅
攝影:王晴

相關連結:
【極限港女】雞仔聲餅師開600cc電單車 「鍾意你估我唔到嘅感覺」
http://bit.ly/2DN8Bj4

【極限港女】26歲高齡闖亞運 獨木舟單親媽︰無嘢係無可能!
http://bit.ly/2rmDhVW

【極限港女】任港隊教練玩埋激流划艇 單親母網上眾籌助貧困學生
http://bit.ly/2DkNjfI
Stephanie是美甲師,公餘時間以外,所有假期幾乎都會用來釣魚。
Stephanie釣魚的「啟蒙老師」,便是其男友,TVB綠葉黃文標。Stephanie又笑說很多女生首次釣魚,都是因為男友「中毒已深」,要陪男友解毒。
熱門新聞
  • 男友被爆偷食兼搞大人個肚 梁嘉琪:我已一個人上路了 43,976 views
  • 【艷尼閨密爆料】悲慘婚姻跟小三共一屋 兩女侍一夫 33,142 views
  • 老婆永遠是對的 張繼聰為謝安琪護航擋箭 31,972 views
  • 【強國男迷港女】有港女唱完賣肉 老闆拔槍逼陪酒 31,950 views
  • 【估佢唔到呀!】41歲舒淇嚴重皮膚敏感 兇手竟然係『海膽』 30,956 views
  • 【獨家】產後抑鬱 35歲孫慧雪:「老公話我變得好恐怖」 29,695 views