< 返回
  • 【72家房客唔易做】科達地產主席湯君明:好嘔血!
  •   6,833 views │ 2018年04月12日
    留言()

 

科達地產主席湯君明蹤橫樓市多年,四年前第一次投得領展物業,當時以逾4億元購入屯門寶田商場,但經營屋邨商場,就連做慣大刁的他也覺得「嘔血」。

湯君明直言:「這樣子的商場,坦白講,好嘔血,所以個目的我想賣左佢。呢攤租不是咁易收,好煩呀,七十二家房客,加上背後房委會又咩呀,攪攪震呀。」

湯批評房委會要求多多,「最搞笑出面殘到暈的兒童遊戲都無人玩,又甩皮甩骨,我拆左佢又叫我裝,我問它我地要講實際唔講守則,它話唔係架,你個公契買個個商場有講你要做,我話市變遷啦,以前都無人玩。」

大業主湯君明亦為小市民抱不平。「翻新個商場,價值係高,但佢去蕪存菁,吸引左另一類嘅租客入嚟,可能唔係當地嗰啲市民需要嘅嘢。」

「你如果深入咁諗呢個責任係邊個,你怪領展,領展嘅藉口就話我為股民增加佢收益,咁應該怪邊個呢,佢領展唔係做公德的一間公司嚟㗎嘛,我認為最應該歸咎嘅係政府手上。」

撰文:財經組


攝錄:財經組



熱門新聞
  • 【曾借錢度日】《逆緣》陳家樂3年冇錢開飯捱麵包 娶長腿索妹出頭 23,588 views
  • 【菲傭玩殘我】國泰機回國變虐打受傷 僱主:係咪勒索? 23,266 views
  • 【避走加拿大 】李潤庭恨返TVB小三Tiffany落寞行街 23,035 views
  • 【兩少女爭富豪】白衣女爭贏白褲趙世曾 十指緊扣甜蜜拍拖 19,283 views
  • 【吳綺莉報警尋女】吳卓林疑現身加國超市尋爸 拎住濕被求人收留 19,233 views
  • 【靚在起跑線】JJ五個月大愛女「小飯兜」 真傳媽咪電眼索樣 18,898 views