< 返回
  • 【響應阿爺要貶值】陳德霖唔出手 難道有國家任務在身?
  •   3,088 views │ 2018年04月12日
    留言()

 

Donald Trump話要同中國打貿易戰,打幾大、打幾耐無人知,加上美國加息,港匯今朝四點五十三分,已經轉弱到一度觸及弱方兌換保證7.85水平。陳德霖之前話過會出手沽美元買港元,但今日就話若有銀行要求,金管局先會咁做。

難道陳德霖無出手,是因爲有任務在身?五月有兩隻大型IPO,其中一隻係平安好醫生,另一隻係同股不同權嘅小米,依家同緊新加坡爭。依兩單deal如果做唔好,隨時俾阿爺照肺!

要搞旺個場多人認購,就要保持港匯夠弱,因為北水、鬼佬基金要認購都要買港幣。到兩隻IPO 上場,自然吸到水買港幣,到時個場旺,港匯又自然會被托高啦。

金管局回應指注意到外圍時段(香港清晨)港元在銀行間市場於7.85的水平買賣。根據聯匯制度,港匯在銀行同業市場轉弱至7.85水平,若有銀行要求金管局買進港元,金管局便會以7.85港元兌1美元的弱方兌換保證價向提出要求的銀行買進港元,即觸發了弱方兌換保證。

值得留意的是即使港匯轉弱至7.85水平,只要仍然有銀行願意以7.85買港元,銀行同業市場仍然可以繼續以此價格互相買賣港元。換言之,即使港匯轉弱至7.85水平,亦未必一定會觸發金管局的弱方兌換保證。

撰文:宗菁華

立即按此連結Download《壹週刊》: https://goo.gl/NVySCK
熱門新聞
  • 【曾借錢度日】《逆緣》陳家樂3年冇錢開飯捱麵包 娶長腿索妹出頭 23,719 views
  • 【菲傭玩殘我】國泰機回國變虐打受傷 僱主:係咪勒索? 23,276 views
  • 【避走加拿大 】李潤庭恨返TVB小三Tiffany落寞行街 23,047 views
  • 【吳綺莉報警尋女】吳卓林疑現身加國超市尋爸 拎住濕被求人收留 19,464 views
  • 【兩少女爭富豪】白衣女爭贏白褲趙世曾 十指緊扣甜蜜拍拖 19,291 views
  • 【靚在起跑線】JJ五個月大愛女「小飯兜」 真傳媽咪電眼索樣 18,906 views