< 返回
  • 【響應阿爺要貶值】陳德霖唔出手 難道有國家任務在身?
  •   2,902 views │ 2018年04月12日
    留言()

 

Donald Trump話要同中國打貿易戰,打幾大、打幾耐無人知,加上美國加息,港匯今朝四點五十三分,已經轉弱到一度觸及弱方兌換保證7.85水平。陳德霖之前話過會出手沽美元買港元,但今日就話若有銀行要求,金管局先會咁做。

難道陳德霖無出手,是因爲有任務在身?五月有兩隻大型IPO,其中一隻係平安好醫生,另一隻係同股不同權嘅小米,依家同緊新加坡爭。依兩單deal如果做唔好,隨時俾阿爺照肺!

要搞旺個場多人認購,就要保持港匯夠弱,因為北水、鬼佬基金要認購都要買港幣。到兩隻IPO 上場,自然吸到水買港幣,到時個場旺,港匯又自然會被托高啦。

金管局回應指注意到外圍時段(香港清晨)港元在銀行間市場於7.85的水平買賣。根據聯匯制度,港匯在銀行同業市場轉弱至7.85水平,若有銀行要求金管局買進港元,金管局便會以7.85港元兌1美元的弱方兌換保證價向提出要求的銀行買進港元,即觸發了弱方兌換保證。

值得留意的是即使港匯轉弱至7.85水平,只要仍然有銀行願意以7.85買港元,銀行同業市場仍然可以繼續以此價格互相買賣港元。換言之,即使港匯轉弱至7.85水平,亦未必一定會觸發金管局的弱方兌換保證。

撰文:宗菁華

立即按此連結Download《壹週刊》: https://goo.gl/NVySCK
熱門新聞
  • 【歌星悲歌】面對現實屯門做小販 黃翊:的確係難堪 (足本版) 81,583 views
  • 【壹經典●富豪去盡因為愛呀】大劉爬20層樓幫嘉欣搬行李 同許晉亨鬥愛登報表白「The One」(足本版) 71,421 views
  • 【港女冇人愛死因】港女自白玩Speed Dating鋪鋪食白果 原來衰呢幾樣嘢 .(足本版) 58,823 views
  • 【特權明星】揸二百萬瑪莎拉蒂出巡 佘詩曼買飯煲專人安排插隊(足本版) 54,691 views
  • 【壹經典●富豪新歡舊愛同屋】李嘉欣入老公寓所過夜 何超瓊急撤出許家花園台(足本版) 46,124 views
  • 【每日壹爆●富豪女友好富貴】呂麗君收大劉20億掟煲費 掃渣甸山烏燈黑火豪宅(足本版) 44,158 views