< 返回
  • 【賺錢秘技揭露】QB House幾年變全港最大 李根興:勝在識say no!
  •   10,377 views │ 2018年04月22日
    留言()

 

啱啱剃埋撇鬚,成個人醒神曬。睇小說你要識哈利波特,做生意你要識Michael Porter (米高波特)。呢位哈佛教授話做生意最重要唔係知道自己做乜,而係知道自己唔做乜。Say no!

佢話做生意唔係要爭做到最好,反而係要爭做最獨特。前者,你只係重複重複地把事情做得更加好,往往只係係競爭激烈的環境生存嘅基本條件。就好似一隻老鼠喺個圈入面地不停地跑,往往都可能只係原地踏步。

後者,好似QB House咁,你係爭做最獨特。成條服務嘅價值鏈你一定要重新思考,剪頭髮人客最珍惜嘅快靚正,你就做好佢,其他所有嘢會拖慢你嘅嘢就狠狠地放棄。可能有好多客人會因為咁而離你而去,但由於唔做好多鎖碎嘅嘢,你成本低左,專業水平高左,你就更能夠拿實市場上部分嘅忠實擁躉,咁就已經呢世唔憂。正如你唔需要嗰個女人鍾意你,只要你鍾意嗰類型嘅女人鍾意你就得啦。

記住,乜都做,等於乜都唔做。我冇收佢廣告費,但QB House的確好清楚知道自己乜嘢唔做,才有資源做好應做嘅嘢。亦都係因為咁,佢短短幾年內,六十間分店,成爲全港最大型嘅連鎖髮型集團,其他髮型集團做咗幾廿年都仲爭九條街。你盤生意呢?記住今日開始say no啦!
熱門新聞
  • 【壹經典●富豪元配宿命】入院前仍然清醒 李嘉誠太太過身之謎(附死亡證) 39,009 views
  • 【洗米嫂堅挺Body】狂舉十公斤操到有背肌 身材砌低後生女 37,251 views
  • 【最浮誇明星之家】吳剛老婆首曝光 全家豪華裝出巡拋窒途人 34,671 views
  • 【毒海蕭正楠】大麻可卡因溝冰毒 元朗隱世村與世隔絕戒毒 33,786 views
  • 【屋邨妹飛上枝頭】《飛虎》王敏奕靠曾志偉兒脫貧 千呎豪宅同居 32,406 views
  • 【地鐵捕獲】邊個外賣look上車? 發哥:乘客睇手機唔睇周潤發 29,386 views