< 返回
  • 【搵銀秘笈公開】開舖儲齊五元素 風火水電煤
  •   5,754 views │ 2018年04月29日
    留言()

 

人條命,要睇金、木、水、火、土。舖嘅運,要睇風、火、水、電、煤。

商舖有商機就係好舖。要做到生意,就好睇你間舖嘅五大配套:「風、火、水、電、煤」啦。 配套齊嘅,自然容易旺丁旺財,有運行。今集先同你講頭三個。

(1) 風,就係指舖嘅通風設施。根據《公眾衞生及市政條例》,如果你間舖無窗口、無通風位就唔可以出牌合法坐人做食肆、教育、老人院等。通風可以係天然嘅涼風或者係裝部冷氣機。 天然嘅就係指舖入面無遮擋嘅窗口或通風口的總面積,相等於總樓面面積嘅起碼十分之一。 間舖500呎的話,就起碼有50呎面積嘅窗口或通風口。

(2) 火,就係指消防走火。如果間舖係喺地庫或者樓上,你想申請做餐廳 (1) 就必須要有兩條嘅逃生樓梯先至可以出到牌。(2) 如果你想坐超過30人,你就必須要有兩個逃生出口,而兩個出口唔可以太近,所以點解好多時食肆要有前後門啦。(3) 走火逃生路線嘅闊度唔可以少過1.05米,個門口亦都唔可以窄過0.75米。(4)所有逃生路線嘅路線淨高度唔可以低過2米, 如果得單一方向跑向逃生出口 ,該出口亦都唔可以遠過18米先走得甩。係唔係好煩呢!

(3) 水,就係指來去水。唔好搞錯,來去水係兩樣嘢嚟㗎。來水易攞,去水就難得多。因為來水,你只要喺間舖附近有一個大廈供水位,得到大廈管理處同意,再向水務署申請獨立水錶,再搵個持牌水喉匠施工就可以。

去水方面,你間舖必須向渠務署申請接駁到雨水或者污水渠,先至能夠去到水,所以分分鐘要經路政署批准掘地。另外,環保署當然唔會畀你話排水就排水。只有雨水或者係未受污染嘅水先至可以排入雨水渠。但經過得你間舖嘅,道理上就變成廢水啦。如果係食肆嘅油脂廢水, 包括洗手、洗碗、洗菜嘅水,都應該經過隔油池或者其他適當處理設施先至可以排入污水渠。去水又要經環保署,又可能要搞到渠務署,又分分鐘要過埋路政署,係煩好多㗎。 因此以我所知,好多商鋪都係就咁排入雨水渠或者甚至乎排出條街,咁係唔啱㗎!

其他,下集再講。

撰文:李根興

相關連結:

【舖市獵人●舖運下集】揀舖要電流穩定 如有煤氣就更值錢

https://bit.ly/2I260nF
熱門新聞
  • 【每日壹爆●銀城吸煙惡女】直擊店員商場內狂煲煙 被指阻塞通道即鬧爆保安(足本版) 78,429 views
  • 【每日壹爆●青龍教秘中秘】億萬富婆為賣淫集團煮飯 高級督察揭她是誰......(足本版) 64,332 views
  • 【港版TFBOYS ? 】《全民造星》Mr.Jan 童顏搶晒鏡 劉美君話唔做戲嘥晒! 55,841 views
  • 【赤裸的女人】34歲天體港女:著衫好束縛唔舒服(足本版) 54,145 views
  • 【經典●張栢芝接江湖姦殺令】吳雪雯唔接戲被圍毆 蔡慧敏被禁錮72小時 (足本版) 52,960 views
  • 【呢頭離婚嗰頭來港陪Niki】為38歲周麗淇 軍部演員傅程鵬甘做泊車仔(足本版) 51,814 views