< 返回
  • 【A股入摩●附入摩名單】短期難有炒作 不如睇下呢隻ETF
  •   3,389 views │ 2018年06月01日
    留言()

 

本週五A股正式「入摩」,納入受國際基金投資者關注的MSCI指數,市場預料可為A股市場在六月及九月投入分別投入80億,總共160億的美元,不過這80億美元中,只有5億美元屬被動基金,即會在周五A股「入摩」後即時入市,對每日投資金額達千億人民幣的A股市場,只屬微不足道,短期難有影響。

光大新鴻基財富管理策略師溫傑表示A股「入摩」象徵意義大於實際意義,外資或機構性投資者佔A股買賣仍屬少數,更大比重仍是一些內地投資者,「呢80億裡面得五億係被動式基金,要完全根據MSCI嘅指標去買貨,另外75億係一啲主動式基金,以MSCI指標做一個參考,所以佢哋嘅買貨時間同數量係有一定變數。」

回顧本周A股表現,A股「入摩」的消息似乎無法一反頹勢,溫傑指主要受A股營利放慢令估值下跌的因素影響,今年股價升幅只有10到15%,落後往年30%,加上受中美貿易等因素影響,令A股「入摩」的炒作存在,但短期內A股仍然受壓。

以三到六個月來看,溫傑表示仍看好A股的表現「因為A股下跌嘅空間唔係太大,參考之前嘅數據大概喺3040點嘅位置,我哋見到有一個政策嘅底部,即是中央似乎唔想見到A股跌穿三千點,係呢啲水平國家就會入市。」他表示A股的營利始終有增長,經濟仍然向好,而參考過往數據台灣及南韓加入MSCI指數的經驗,都顯示對A股是一個利好因素,相信下半年仍有一個追落後的空間。

溫傑表示A股「入摩」短期難有炒作,若投資者相信,「A股入摩」及「A股向好」等長期的利好因素,但又不熟悉A股市場,可以選擇購買投資A股市場的ETF「每年跑出的中資股類型都唔同,第一年可能係A股,第二年可能係紅籌,第三年係國企,所以投資者只係買單一嘅投資項目,其實你可能今年勝,下年又跑輸。」

是次溫傑推介領航中國ETF(03169),「佢個特點喺佢不單止會買A股,大概有46%係A股,除此之外仲包括其他的中資股,香港紅籌、民企、內地嘅B股,包括新加玻同美國上市嘅中資股都會買。」建議可以在現價買入,目標價:「我都會放到11.3到11.5嘅位置,以半年來計都會上望比較好的目標,係講梗10%到15%。」

撰文:財經組
攝錄:財經組
熱門新聞
  • 【貨Van界女神】索過「跟車羅拉」美女轉行揸貨Van送貨月入4萬(足本版) 130,651 views
  • 【壹經典●富豪孤獨生活】一個人坐17人飯桌 四叔落寞大電視撈飯(足本) 53,007 views
  • 【獨家直擊Soho撐枱腳】48歲唐文龍認追sexy楊柳青(足本版) 51,723 views
  • 【月入4萬被質疑特別服務】貨Van女神大反擊: 我可以做到飯都唔食(足本版) 50,171 views
  • 【好大方●被余安安介入?】陳煒與監製男友分手 繼續孖住開公司 (足本版) 44,924 views
  • 潮人雲集「週末衣櫥」壽星仔馬天佑拉隊踩場撐Ceci 44,276 views