< 返回
  • 【A股入摩●附入摩名單】短期難有炒作 不如睇下呢隻ETF
  •   2,916 views │ 2018年06月01日
    留言()

 

本週五A股正式「入摩」,納入受國際基金投資者關注的MSCI指數,市場預料可為A股市場在六月及九月投入分別投入80億,總共160億的美元,不過這80億美元中,只有5億美元屬被動基金,即會在周五A股「入摩」後即時入市,對每日投資金額達千億人民幣的A股市場,只屬微不足道,短期難有影響。

光大新鴻基財富管理策略師溫傑表示A股「入摩」象徵意義大於實際意義,外資或機構性投資者佔A股買賣仍屬少數,更大比重仍是一些內地投資者,「呢80億裡面得五億係被動式基金,要完全根據MSCI嘅指標去買貨,另外75億係一啲主動式基金,以MSCI指標做一個參考,所以佢哋嘅買貨時間同數量係有一定變數。」

回顧本周A股表現,A股「入摩」的消息似乎無法一反頹勢,溫傑指主要受A股營利放慢令估值下跌的因素影響,今年股價升幅只有10到15%,落後往年30%,加上受中美貿易等因素影響,令A股「入摩」的炒作存在,但短期內A股仍然受壓。

以三到六個月來看,溫傑表示仍看好A股的表現「因為A股下跌嘅空間唔係太大,參考之前嘅數據大概喺3040點嘅位置,我哋見到有一個政策嘅底部,即是中央似乎唔想見到A股跌穿三千點,係呢啲水平國家就會入市。」他表示A股的營利始終有增長,經濟仍然向好,而參考過往數據台灣及南韓加入MSCI指數的經驗,都顯示對A股是一個利好因素,相信下半年仍有一個追落後的空間。

溫傑表示A股「入摩」短期難有炒作,若投資者相信,「A股入摩」及「A股向好」等長期的利好因素,但又不熟悉A股市場,可以選擇購買投資A股市場的ETF「每年跑出的中資股類型都唔同,第一年可能係A股,第二年可能係紅籌,第三年係國企,所以投資者只係買單一嘅投資項目,其實你可能今年勝,下年又跑輸。」

是次溫傑推介領航中國ETF(03169),「佢個特點喺佢不單止會買A股,大概有46%係A股,除此之外仲包括其他的中資股,香港紅籌、民企、內地嘅B股,包括新加玻同美國上市嘅中資股都會買。」建議可以在現價買入,目標價:「我都會放到11.3到11.5嘅位置,以半年來計都會上望比較好的目標,係講梗10%到15%。」

撰文:財經組

攝錄:財經組
熱門新聞
  • 【悔改●承諾幫手養女】周永恒崩哭求阿Yu女兒原諒:對佢哋好大虧欠(足本版) 140,077 views
  • 【大陸妻佗B仔】周永恒9月再做老竇:估唔到仲有女人信我(足本版) 85,245 views
  • 【為拍拖去到盡】港女為符意中人要求 3個月喪減40磅(足本版) 57,791 views
  • 【取得入境證據】獨家回應!黑獄18年現轉機 鄧龍威:好想返香港見媽媽!(足本版) 53,831 views
  • 【藝員揸貨車賺錢】幾千蚊底薪唔夠生活 《特技人》糯米:要照顧輕度弱智家姐(足本版) 53,428 views
  • 【揸四千萬樓嗌唔掂】森美賣樓幫仔女俾首期 自己移居泰國:香港樓價太貴(足本版) 50,684 views