< 返回
  • 【A股入摩】受惠陸金所年內上市 平保愈跌愈可買
  •   5,180 views │ 2018年06月01日
    留言()

 

A股今日正式「入摩」,對港股有何影響呢?

有報導早前預料,A股「入摩」後H股會因此而被攤薄,不過光大新鴻基財富管理策略師溫傑表示是次,納入MSCI的A股相對數量和金額相對少,換句話要在H股抽出來的資金其實都不多。

光大新鴻基財富管理策略師溫傑表示是次A股入摩的效應,不如市場預期,加上 A股本身受壓,變相短期來說港股都不會有一個很大的受惠情況,不過中港股市在中線方向一致,若 A股「入摩」長期能帶動A股,理論上港股都會受惠。

近日股市反反覆覆,溫傑對港股表現都表示失望,「保持30000到31000係一個比較樂觀嘅睇法,二月九號恆指跌到29129 反反覆覆之後,四月四號又另一個低位 29518 ,如果係高低腳嘅話,係有條件完成一個調整,但如果失手29518代表跌勢一浪低於一浪,失手29212甚至更低的機會就相當之大。」

面對目前的情況,溫傑建議投資者可以考慮買入中國平安(2318),「我地過去數據計算,其實平安同A股走勢係一個正相關,如果睇好A股入摩,保險股可以係一個選擇。」其次在估值上,雖然第一季受中國政府對保險業監管的政策影響而倒退,但影響在第二季以後就會被消化,未來會有更快的增長,加上陸金所等的子公司,若能在今年上市,溫傑相信母憑子貴之下,股價都會有一個提升。

年初,中國平安升至90元高位後無以為繼,近月更跌穿80元,至70多元的水平,但溫傑表示現價值得吸納,「如果企穩80元,陸金所可以安排今年上市,85到90元應該可以做得到。」若果買入之後,跌百分之十投資者就應該考慮止蝕。

 

撰文:財經組

攝錄:財經組
熱門新聞
  • 【藝員揸貨車賺錢】幾千蚊底薪唔夠生活 《特技人》糯米:要照顧輕度弱智家姐(足本版) 79,531 views
  • 【藝員做經紀實錄】吳麗珠不屈不撓做地產 炒樓輸晒血汗錢:做人穩定好(足本版) 51,487 views
  • 【壹經典●港姐入豪門深似海】一千萬禮金飛上枝頭 朱玲玲豪嫁霍震霆再嫁羅康瑞(足本版) 48,454 views
  • 【壹經典●富豪咁玩齊人福】霍英東元配低調 二太陪應酬 三太神隱(足本版) 48,088 views
  • 直擊【《特技人》糯米】朱晨麗細佬方紹聰為生活揸貨van:梗係為錢啦 !職業無分貴賤(足本版) 47,484 views
  • 【恐怖廢氣腐皮】食店停車場晾腐皮勁污糟 記者踢爆老闆發難渣(足本版) 40,358 views