< 返回
  • 【壹仔開倉講長建 】長建跌至一年低位 學者股神有嘢講
  •   7,618 views │ 2018年06月08日
    留言()

 

有學者股神之稱的梁劍平博士年頭推介長江基建(1038)予投資者,認為「RSI(14)在50以下,在65元以下可買」,現時長建股價$59.3(6月5日),RSI(14)在34.678(6月5日),回顧去年八月70元高位,本年至今已經累跌11%,跌至一年低位,學者股神對長建有沒有改變看法,散戶應該如何佈署?

「如果依加喺呢個低位放唔係好理智,呢個低位入就理智。」梁博士指踏入加息週期,投資者在投資公用股要留意美債息口:「暫時嚟講美國息口以3厘為例,如果公用股息口同佢相差唔遠,啲人寧願買美債,美債本身無風險。」他續指最理想的差距應達2厘以上,以現時長建股息率為4.1%,與美債現時相差一厘,仍有投資的吸引力「4厘以現價來講都係平,因為以前都係3厘左右。」

長建去年度純利收入有6%的升幅,但主要來自澳洲及加拿大的投資項目,相反達收入來源近半成的英國收入就錄得下跌,「我相信跌咗10%加上英鎊又跌咗6%,變相跌咗20%,但佢第二啲可以補到,加返6%比佢,所以其他地方嘅基建項目好賺錢。」

他續指今年英鎊走勢至今已經升近6%,加上去年新收購的三個項目仍未全面反映,除電能(6)以外,第三大收入來自澳洲,而梁博士亦看好澳紙走勢,故估計今年長建的業績應該不錯。

短期內,梁博士指長建仍會受英國脫歐談判及歐盟等政府因素影響,加上上月英倫銀行調低英國經濟增長預測,使投資者恐慌而令長建股價,自除淨日後一直在59到60元之間爭持,但梁博士認為對基建項目為主的長建影響不大,反而經濟放緩有利長建再收購在英國的基建項目,他表示長建再下降的空間不大,上望今年長建的股價可達70元。

撰文:陳貝才
攝影:鄭樹清

相關連結:
【壹仔開倉 有波幅無升幅】炒股好過炒市 學者股神揀邊隻?
https://bit.ly/2LpgC04

立即按此連結下載《壹週刊》APP:http://bit.ly/next28app
熱門新聞
  • 【貨Van界女神】索過「跟車羅拉」美女轉行揸貨Van送貨月入4萬(足本版) 130,643 views
  • 【壹經典●富豪孤獨生活】一個人坐17人飯桌 四叔落寞大電視撈飯(足本) 52,989 views
  • 【獨家直擊Soho撐枱腳】48歲唐文龍認追sexy楊柳青(足本版) 51,720 views
  • 【月入4萬被質疑特別服務】貨Van女神大反擊: 我可以做到飯都唔食(足本版) 50,167 views
  • 【好大方●被余安安介入?】陳煒與監製男友分手 繼續孖住開公司 (足本版) 44,922 views
  • 潮人雲集「週末衣櫥」壽星仔馬天佑拉隊踩場撐Ceci 44,276 views