< 返回
  • 【樓市特工隊】得個名定真材實料?「共居」=「高級劏房」?(足本版)
  •   18,192 views │ 2018年08月05日
    留言()

 

將逾200呎空間,剁開四個單位出租,每間面積60呎大,月租盛惠7200蚊,究竟係咪營運高級劏房?其實類近共居概念,未必是倒行逆施,事關在外地已盛行多年,尤其唔少城市樓價超出一般年輕人的上車水平,共居是其中一個解決居住的方法。

其中一個特點係特大公共空間,讓不同住戶的鄰里關係更強。不過,改建劏房往往加重屋宇負荷,但唔代表將單位改建劏房就是違法,大前提看業主有無跟足程序入紙申請。

根據指引,若在分間劏房時,涉及增加套房數目,而套房數目大於原圖則所批准、及數目達到三間或以上,就屬第一級別工程,需獲「大牌」建築商才可進行工程。而且也需符合消防要求,視乎居住人數決定劏房室內走廊的闊度,介乎0.75米至1.05米之間。每間劏房的間隔牆、室內走廊兩旁牆身、以至及劏房門口,都須具有不少於一小時的耐火效能。

撰文:樓市特工隊

 

相關連結:

【瘋癲樓市】60呎租7200蚊!有咩咁巴閉?(足本版)

https://bit.ly/2vbX5L5

立即下載《壹週刊》Apps,隨時隨地睇盡時政專題、深度偵查、娛樂熱話!

按此連結: http://bit.ly/next28app
熱門新聞
  • 【藝員揸貨車賺錢】幾千蚊底薪唔夠生活 《特技人》糯米:要照顧輕度弱智家姐(足本版) 79,407 views
  • 【藝員做經紀實錄】吳麗珠不屈不撓做地產 炒樓輸晒血汗錢:做人穩定好(足本版) 51,333 views
  • 【壹經典●港姐入豪門深似海】一千萬禮金飛上枝頭 朱玲玲豪嫁霍震霆再嫁羅康瑞(足本版) 48,378 views
  • 【壹經典●富豪咁玩齊人福】霍英東元配低調 二太陪應酬 三太神隱(足本版) 48,021 views
  • 直擊【《特技人》糯米】朱晨麗細佬方紹聰為生活揸貨van:梗係為錢啦 !職業無分貴賤(足本版) 47,422 views
  • 【恐怖廢氣腐皮】食店停車場晾腐皮勁污糟 記者踢爆老闆發難渣(足本版) 39,786 views