< 返回
  • 【回歸廿年】學術自由佔中後直線下滑 鍾庭耀:壓力愈來愈大
  •   6,524 views │ 2017年05月04日
    留言()

 

相關連結:
【回歸廿年】鍾庭耀從數字看懂人性 民主「同路人」關鍵時刻看眼前利益
https://goo.gl/tYdsQO

【回歸廿年】做民研要大學高層有腰骨 建制炮轟民調勢自食其果
https://goo.gl/JYr7i9
_____________________________
《壹週刊》周四頭條 :
【1間居屋養3代】俊民苑15萬變600萬 守足40年業主:而家仔女每人一層樓
https://goo.gl/VUMXDw

《壹週刊》周四娛頭 :
苟姑娘孖陸漢洋 戲院摸黑談情
https://goo.gl/A991E1

政治本是眾人之事,如今在學術界似乎愈見有禁忌,尤其一四年戴耀廷、陳健民以學者身份發起佔領中環行動,學聯發動留守遮打道、罷課行動,建制派認為大學管理層管不住教職員和學生,於是頻頻出手整頓大學,包括阻止陳文敏成為港大副校長、李國章在一片反對聲音中被委任為港大校委會主席、拘捕衝擊校委會會議的學生領袖等。

十七年前,港大的公開聆訊還讓鍾庭耀相信院校尚有自主,時至今天,港大調查鍾庭耀及戴耀廷有關佔中和政改全民投票的捐款,既沒有公開聆訊,連罰則也不能對外透露,一切都在黑箱中進行,「點解會變成咁,我大膽估計,一來以前一啲建制派發覺,二○○○年民調事件蠢咗,公開聆訊,依家真係唔好做,因為你要封到班人把口,先能夠將一啲所謂論據,一啲資料,綁住喺自己度 (公開咗會有咩後果?) 我唔知喎 如果我哋違反校委會呢個我覺得不合理嘅要求,我諗校委會不合理地發動一啲法律行動。」

四年前戴耀廷和陳健民倡議的「公民抗命」概念,本來是歷史事件,也是大學課題,但警方近日以「煽惑公眾妨擾」等罪名,落案起訴佔中三子,不就是以言入罪嗎?事實上,國際上有一個名為「Scholars at Risk」的組織,保護及協助備受言論自由及學術自由打壓的學者,並連繫各地的成員大學,提供一年或以上「訪問學人」位置。不過鍾庭耀留意到,港大雖然在世界各地大學的排名甚高,卻並無加入組織。

「依家仲有冇人去講港獨呢,有冇人夠膽研究港獨、藏獨呢?好似少啲。當然從研究嘅課題,可能未必好值得做,因為香港冇咁嘅基礎,但有冇人因為想研究,而因為政治不正確,所以你冇經費,甚至學術上嘅上司去提點吓你唔好做 我覺得呢種壓力係愈來愈大。」

大學管理層能否頂得住壓力,可以由他們的背景略知一二。中共的統戰方式,必然包括飲茶灌水和派餅仔,「意思即係同你交朋友,認識吓,你認識佢,佢認識你,跟住去到某啲位就解釋俾你聽,喺民族大義前,我哋應該咁樣咁樣,呢啲工作佢哋做咗好多。你環顧回歸前後,各間大學嘅校長,都唔少有銜頭 主要係政協、人大。我自己認為,大學,尤其係大學校長,係一個象徵人物時,係唔應該涉獵呢啲政治組織,甚至我會認為行政會議,以前行政局,都唔應該入。」

回望過去廿六年,他不後悔從事民意研究,不過,如有學生想走研究之路,以前他或會舉腳支持,但回到今天,社會氣氛和大學環境轉變,他會跟學生說︰「你真係唔好諗得太理想,你唔好諗住大學做就係追求真理,你唔好諗住唔計錢,樣樣嘢都計錢,你諗過先喇!」

撰文︰袁慧妍
攝影︰傅俊偉、石鎬鳴
每次記者會前,鍾庭耀都會做足準備,將數據和結論交到傳媒手上。但他坦言很了建不同媒體會採取不同態度去演繹數據,甚至有媒體不報導相關民調結果,「冇失望,損失嘅係佢哋。」
即使當年公開聆訊調查報告顯示特首辦高級特別助理路祥安是不誠實證人,但時任特首董建華堅持會表明會續用路祥安,路更不用為干預院校自主、學術自由而下台。(《蘋果日報》圖片)
一四年,戴耀廷委託港大進行政改全民公投,鍾庭耀亦因此連番被左報跟蹤,更老屈他受過特務訓練。
一四年的民間公投得到民主派政黨全力催谷,更因黑客入侵系統,激發八十萬人參與公投。今非昔比,今次特首選舉的全民投票,只有六萬多人參加。
熱門新聞
  • 【大開殺戒】涉追數官司 張繼聰遭TVB全面封殺 112,600 views
  • 李明蔚經歷42次電療化療 馬浚偉助出碟圓心願 50,110 views
  • 【台慶唔戒奶】邵佩詩八字波最夠薑 陳凱琳最露骨 44,807 views
  • 【繞場壹週EP12.1】見陳茵媺擘髀甩骹 周家蔚輸得心服 38,872 views
  • 【獨家】何志平美國被捕當日 胡慧中金鐘神情凝重收短信 38,387 views
  • 愛足五十年 74歲白茵潮爆繑實老公行街 36,871 views