< 返回
  • 【六年升值四倍】禁區樓價喪升 「移民」沙頭角
  •   26,106 views │ 2017年05月19日
    留言()

 

相關連結:
【瞓住嚟買】部署大半年 殺入沙頭角搶樓
http://bit.ly/2quQKIV

【香港定大陸?】影相被問話 警察似深圳城管
http://bit.ly/2ru4CjW

【瘋搶樓●Storymap】沙頭角禁區有啲乜?帶你逐樣睇
http://bit.ly/2pZwUSv

【實測●煩到爆】晨早排隊兼要人擔保 要入沙頭角先要過三關
http://bit.ly/2rhP06F

【多圖】帶你走一圈 沙頭角的日與夜
http://bit.ly/2pWRMKZ
____________________
《壹週刊》周五娛頭 :
【豪語錄】忟憎志雲厚待變臉者 擔遮王喜:非奸即盜!
http://bit.ly/2pZvJm7

沙頭角居民兼地產代理李以強原本在油塘居住,沙頭角居民兼地產代理李以強原本在油塘居住,他本來工作是負責帶領生態旅遊團,五年前決定過「半退休生活」,於是搬了入沙頭角。李以強指,他認識最少三位朋友,都是在近半年特意租住沙頭角單位,以取得居民證,再買入尚澄單位自住。他直言,雖然沙頭角禁區內的樓盤交投疏落,但禁區內的樓價,在近幾年不斷爆升,樓價已經翻了幾番。

他在一一年以九十五萬,購入沙頭角一個千一平方呎唐樓單位,「因為開始半退休狀態,亦想搵啲悠閒舒適嘅地方住,咁啱識得個村長,佢介紹咗我而家住嘅地方。我一睇就好鍾意,因為佢個窗係望住海。呢啲其實喺市區個價錢係好貴,或者甚至係西貢可能係幾倍嘅價錢。」

去年,他再以四百五十萬購入一個五百多呎的鋪位連閣樓,「如果你做一啲消費性行業,個生存空間好細,因為已經有人做緊。所以就不如做一啲唔需要 (壓)貨,又可以用到我哋嘅專業,咁所以不如就開個地產代理。咁我哋都知會有個新盤開賣,即係有個商機喺度。」

隨著禁區開放,以及蓮塘口岸快將落成,沙頭角一帶的樓價節節上升,最近私人住宅樓盤「尚澄」更叫價平均每呎過萬元。李以強推算,自己的唐樓單位現在升值至少三四倍,不過,他強調當初決定搬入沙頭角,與看好禁區內樓價前景無關,但想不到在無心插柳下,樓價竟然在短短幾年間爆升。

居住在沙頭角數年,李以強認識不少區內居民,幾乎走到哪裡,都有人跟他打招呼,聊上數句。他形容,沙頭角人情味濃厚,容易與街坊熟悉,令他可從居住在沙頭角多年的居民口中了解沙頭角的歷史、文化背景,「令我對呢個地方越嚟越有歸屬感同埋鍾意。」他又指,這裡是個寧靜的地方,生活簡單甚至稱得上是單調,富人情味之餘又有良好治安,街坊經常打開大門,「我試過我㗎私家車個中門開咗,隔咗一晚之後,入面嘅一分一毫都無畀人攞過。」他更希望可設立沙頭角文化館,讓更多人有機會認識沙頭角禁區的特色。

撰文:時事組
攝錄:時事組

以下Storymap可以帶你極速走沙頭角一圈。
http://bit.ly/shataukok
熱門新聞
  • 【封面●迷你倉大火一週年】獨家專訪時昌老闆 自爆變過街老鼠:想過跳樓 73,094 views
  • 【飆海豚音失敗?】遭Mel B狠批 Celine《全美一叮》眼濕濕 70,830 views
  • 【獨家●一盒麥精兩份啜】放得低陳庭欣五年情 翟威廉暗撻劉佩玥三個月 42,765 views
  • 【中產下一代】為送子留學 母月儲四萬 40,958 views
  • 贏咗冠軍 陸漢洋第一時間擁吻茍姑娘 40,802 views
  • 【暗撻十個月】爆何廣沛朱晨麗深夜互等放工 39,746 views