< 返回
  • 【話晒係太子爺】踎喺元朗 溝唔到女
  •   27,192 views │ 2017年06月19日
    留言()

 

很多人也想做太子爺,不過其奧花生糖專門店的第二代黃廣鵬(Jason)卻認為太子爺身份,一點也不爽。「其實即係高級打雜,乜都要做。」他說。

他到鋪頭幫手頭三年,一天假期也沒有。兩年前正式接手生意,終於一星期可以有一日假期。工作時間從早到晚,活動範圍被迫局限在鋪頭或元朗區。

「(主要元朗區活動?)有嘗試出去(市區),不過都唔知去邊,所以真係困喺呢度困得太耐。」活動範圍細,工作時間長,約朋友也很局限。「食餐飯都可以,最多早啲走,有時佢哋又會嚟鋪頭搵我,但放假我放平日,佢哋要返工,要搵朋友玩就唔駛諗。」他說。

困身的工作令他難以識女仔,找對象惟有靠朋友幫手。「識女仔,我啲朋友會介紹。」不過他坦言,即使拍過拖,最終因沒時間陪女友而分手收場。

半年前他又經人介紹下,識了一位廣州女友,總算脫離「dry爆」的寡佬日子。「之前有個送貨姐姐介紹佢堂妹俾我識,識咗好幾年,半年前先開始。」他甜絲絲說。雖然感情有著落,他要維繫這段感情也十分辛苦。每星期放假,他要先幫手開鋪,然後才趕火車上廣州會佳人,翌日早上七時再趕回香港開鋪。「真係好辛苦。」不過他說,緣份天定,辛苦也值得。

撰文:陳明慧
攝影︰梁譽東

相關連結︰
【兩父子點會無拗撬】跟老豆學整花生糖 鬧到離家出走
http://bit.ly/2sbJd2x

【住元朗無理由唔識】大學畢業轉行整花生糖 孝順仔:唔做就摺
http://bit.ly/2txJ86L
熱門新聞
  • 【14個月大Kelly似媽咪】鍾嘉欣同老公十指緊扣返加國 89,833 views
  • 【開心速遞隻鬼冇咗】不甘俾大台玩 顧紀筠兒子冇癮解約 56,409 views
  • 重提李思捷委屈爆喊 春卷:捧到佢上天,最後忘記咗你 52,619 views
  • 【3日2夜】羅敏莊帶團泰國睇樓 捧60萬豪裝物業 43,593 views
  • 老公恨仔要生四個 鍾嘉欣開Turbo追仔 42,124 views
  • 【雜食王】李思捷四年偷食三件 春卷死忍 40,251 views