< 返回
  • 【點石成金】Paco捧紅陳百強林憶蓮古巨基
  •   12,220 views │ 2017年08月10日
    留言()

 

Paco捧model出身的楊柳青做新一代打女,其實他縱橫娛樂圈三十幾年,曾經捧紅唔少天王天后。

Paco初入行,在華納唱片做倉務員,慢慢一步一步成為金牌經理人,再到現在的太陽娛樂揸弗人。他第一首負責製作的歌,是陳百強的《漣漪》,當年這隻碟銷量高達十五萬張。

之後他捧紅林憶蓮和葉蒨文,更幫華納簽了劉德華和郭富城,成為天王搖籃。他認為揀歌一定要有兩三句易上口,形容聽到有潛質的歌,就好似『聽到錢跌落嚟嘅聲音』。

【睇得又打得】過咗盧惠光嗰關 Paco欽點楊柳青做打女
http://bit.ly/2urfu3Y

他聽到電影《大城小事》的配樂,要求作曲人將旋律延長,變成千嬅的歌曲。千嬅指若非Paco,她不會有《小城大事》這首經典歌。

03年,他將在大陸拍劇的古巨基帶返香港樂壇,令他首次在紅館開個唱,當時他跟陳奕迅叮噹馬頭。

近年他製作電影,捧紅吳京,又將Stephy打造成愛情片代言人,好有眼光!
熱門新聞
  • 【醫生與您】逆轉針劑 55,561 views
  • 【獨家有片】吳佩慈過土豪式生日 白松露當雪花兜頭撒 48,949 views
  • 【Bitcoin狂潮】90後美女辭職瞓身做「礦工」 齋開電腦月入數千 48,286 views
  • 一絲不掛出書爆大鑊 袁嘉敏堅係唔撈娛圈做OL? 45,365 views
  • 【忽然1周】學朱麗倩、劉愷威揀超級playgroup 41,101 views
  • 【獨家有片】為男友紀曉波誕兩仔一女 吳佩慈母憑子貴成億萬富婆 40,855 views