< 返回
  • 【凝住過去】難捨舊建築被拆 模型師巧手重建我城
  •   8,250 views │ 2017年08月12日
    留言()

 

有八十年歷史深水埗嘉頓中心快將要和香港人告別,敵不過時間巨輪的還有上海理髮店、舊式涼茶舖、傳統冰室、當舖與樓梯舖⋯⋯城市發展急速,這些象徵香港歷史的一景一物,已漸消失於推土機前。難道香港人只能靠相片懷緬過去嗎?微縮模型師黎熾明(Tony)和陳慧姫(Maggie)就以一雙巧手,以接近100%的還原度,重塑港人的集體回憶。

他們主要製作具香港情懷的微縮作品,那些見證時光的建築物、昔日生活的痕跡,全以縮小比例,栩栩如生地重現於人前。黎熾明本來是建築模型師,負責製作建築模型,之後在機緣巧合下認識了陳慧姬及一班微縮模型發燒友,在眾人的邀請下,他參與了一個以舊香港為題的展覽,人生第一個香港情懷作品──和昌大押就此誕生。
「好多老人家坐輪椅揸拐杖都專登走嚟睇,佢哋睇到好入神,仲好似有少少眼濕濕咁樣,可能見返佢以前經歷過嘅嘢,接觸過嘅事物,我哋做返出嚟佢見返,都好感動。」

他猶記得第一次參展的悸動,自始全心投入當一個全職微縮模型師。

而陳慧姫本身是會計師,後來因興趣成為微型模型師,以製作微型食物為主,「細個爸爸媽媽好鍾意帶我去唔同嘅地方食嘢,我想將食過嘅做返出嚟,當係懷念爸爸,多謝爸爸。」她有時也會製作一些場景,曾經就有電影公司委託過她重塑宮崎駿電影《借東西的小矮人亞莉亞蒂》中,亞莉亞蒂的房間。

黎熾明感歎這些年來,香港越來越現代化,走在街上只能看到大型商場、高樓大廈、豪華樓盤,從前的人情味和情懷不再復見:「社會變化,始終香港都係一個商業社會,同埋地少,好多建築物都拆咗,就會起啲高層大廈,所以就令到上咗年紀嘅人就會覺得好可惜㗎,就變咗好似香港變咗,無晒以前嘅嘢,咁都有啲可惜。」

所以,他們作品所留住的,除了是舊建築,還有生活氣息。
大牛龜電視機播放著小露寶卡通,飯桌上的蒸紅衫魚、豉汁蒸鱔、蒸肉餅、冬瓜盅飄香,一疊《老夫子》擱在茶几,還有廚房裡的火水爐、床下底的痰罐、櫃上的豬仔錢罌、沙發上的雞毛掃 看著一個又一個的模型,你彷彿會以為樓房中真的有人居住。

屋中的旋轉風扇、電視、收音機、唱機和電燈,甚至也如真的一樣,可以開關。「我就鍾意會將一啲郁動嘅元素放入裏面,譬如風扇會郁,電視機會播放,加返啲燈光效果,髮廊嘅轉轉燈會轉。」黎熾明解釋。

他們堅持以全人手製作,一條柱、一枝鐵欄、一扇窗、一塊磚,每個微小的細節,都會聚精匯神,慢慢精雕細琢。慢工出細貨,製作一件較大型的作品,動輒需要兩、三個月,還得不眠不休才能完成。

身在香港,當一名手作人是件毫不容易的事,嘔心澀血用幾個月完成的作品,為了生活也得賣出去,而且許多時侯只能賺到一份生活費。「可能同而家嘅市場未必咁配合,因為我哋啲嘢好慢,好慢先出到一件嘢,但係而家市場上面乜都係要快。生活壓力其實都大,到依家壓力依然存在。呢行一定唔會係搵錢嘅,但係都有一個好大嘅滿足感。」

如果說這些微型模型是玩具或裝飾,倒不如說是時光機,能帶我們回到過去。「做一件作品唔係咁簡單,如果件作品係有歷史嘅話,你一定要熟讀埋佢哋嘅歷史你先可以做到。喺香港讀書未必會讀到香港史,我哋嘅作品亦都想帶出俾後生啲嘅呢一輩知道,以前經歷過啲乜嘢,發生過啲咩事,以前嘅生活係點樣過。」陳慧姫說。 

撰文:時事組
熱門新聞
  • 【住院片首度曝光】5歲女Hanna抹腳餵飲水 劉華喊住感激朱麗倩:佢一路等我企起身! 141,273 views
  • 【醫生與您】心房顫動與中風 91,136 views
  • 【天皇都無面俾】Hanna 台下塞耳 劉華激氣:係得你一個唔理我㗎咋! 78,476 views
  • 【魔傭】變態!印傭教幼童塞廁紙入下體 謊稱:會發光 42,388 views
  • 【生意●劏場女超人】師奶連租北角死場14舖 自製百貨街谷返人流 34,925 views
  • 【生意●業主力撐】萬五蚊已租起14間舖 水樽榨汁機賣5千部 33,501 views