< 返回
  • 幫五歲半囡囡轉過三次校 楊思琦:國際學校先適合佢!
  •   64,695 views │ 2017年08月24日
    留言()

 

單親媽咪唔易做,現年三十九歲的楊思琦自從生下女兒楊卓穎(Krystal)後,母兼父職憑住一己之力密做搵銀,將最好生活給女兒,昔日的「思琦妹」已變成獨當一面嘅「思琦媽」,如今事事都以阿女行先,為了幫囡囡將來鋪路,於是不惜工本幫佢報讀國際學校。思琦原本安排女兒入讀傳統名校德望,希望可以一條龍直升上去,點知讀了半個學期,思琦就幫囡囡轉校,轉了去英基國際學校,放棄一條龍升學計劃,就算學費貴幾倍都在所不計。

「你哋都睇到啦佢嘅性格好活躍,好好動,其實都好開心型嘅,佢依家呢個性格同我細個真係截然不同,我細個係坐得好定,好似一嚿飯咁,啲反應有冇佢咁快,佢仲會諗好多計仔,好多新嘅idea,有好多嘢講,好talkative嘅!」思琦說。

英基國際學校已經係思琦幫穎穎揀的第三間學校,學費貴過以前兩間學校,目的就係讓囡囡贏在起跑線,給予她一個開心愉快嘅學習環境,「一直喺度摸索緊個女嘅性格,有時我又覺得佢可以好定咁喺度睇書,就會諗佢係唔係可以接受番傳統嗰啲教育,跟住慢慢再觀察就覺得佢係一個探索型嘅學習者,所以我就同佢轉咗學習嘅模式,而家學校嗰度,有啲field trip,有啲旅行有得玩又有做實驗,係活動當中係更加學到嘢!其實佢轉咗三間學校,有試過傳統同國際學校,但後尾我先發覺傳統學校可能未必真係適合佢!」

相關連結︰

【拒做怪獸】 囡囡男仔頭鍾意蜘蛛俠 楊思琦:唔應該比個框框住佢!
http://bit.ly/2vp7tfO

【珍惜母女相處時光】楊思琦帶囡囡石澳海灘玩到癲
http://bit.ly/2xc5FZN
熱門新聞
  • 【死囚自白】十八歲殺人 釋囚更生想做牧師 244,970 views
  • 【住院片首度曝光】5歲女Hanna抹腳餵飲水 劉華喊住感激朱麗倩:佢一路等我企起身! 210,485 views
  • 【死囚自白】女友苦等八年無果被迫分手 黑幫殺人犯:好戇居! 99,861 views
  • 【醫生與您】心房顫動與中風 98,719 views
  • 【小粉紅懺悔錄】黎明:洗腦教育令你內置思想警察(全文) 86,648 views
  • 【事業不順自困谷底】患抑鬱症絕望到想解脫 劉玉翠:我孤單自卑嫉妒憤怒 49,788 views