< 返回
  • 【八卦陣】城大民主牆初體驗 李梓敬:貼違憲標語者會被捉?
  •   9,212 views │ 2017年09月11日
    留言()

 

大專民主牆「港獨」同「反港獨」標語大戰,由中大燒到其他院校,最近連自由黨李梓敬都參戰,上星期五喺城大貼「香港是中國的一部份」標語。佢跟足規矩喺標語度寫上姓名、張貼日期同學生編號,仲貼到民主牆最底嘅部份,話唔遮住人哋嘅嘢喎。

唔少網友都疑惑,點解李梓敬可以喺民主牆貼標語,甚至有人質疑佢個學生編號係假嘅,其實佢開學冇耐,九月起喺城大讀法律博士(JD)課程。佢話今次係佢第一次喺民主牆貼標語,之前見到有城大學生聲援中大學生會,港漂嘅標語就純粹遮住其他人嘅標語,「當時嘅感覺就係話,點解人哋可以講佢嗰啲嘢,但如果你覺得唔啱嘅話,我哋不如講我哋自己講嘅嘢。」

李梓敬喺FB live話民主牆應該容納到唔同聲音,「唔係話你學生會就大晒」,《壹》仔就問下佢覺得學生會點大晒法,佢就講返有大陸學生撕走中大民主牆嘅港獨標語,俾學生會成員阻止,第二日再有人貼標語上去,另有人話唔可以貼喺其標語上面,質疑準則喺邊。《壹》仔覺得,準則都係唔被隨便撕走或者遮住啫。

佢又投訴自己嘅標語星期六已經被撕走,而部分新貼上去嘅標語冇寫學生編號、張貼日期等,話如果貼標語嘅人公民抗命、唔怕違憲,應該提供返呢啲資料,有人捉佢哋就捉咁話。不過憲制文件只係用嚟約束政府,一般市民講嘅嘢抵觸《基本法》,又會有咩法律後果?唔知佢老師梁美芬有冇「答案」呢?

撰文:巫不言
熱門新聞
  • 相隔15年 何嘉莉再簽英皇以KOL身份出發 33,376 views
  • 男友被爆偷食兼搞大人個肚 梁嘉琪:我已一個人上路了 32,187 views
  • 【艷尼閨密爆料】悲慘婚姻跟小三共一屋 兩女侍一夫 29,774 views
  • 【估佢唔到呀!】41歲舒淇嚴重皮膚敏感 兇手竟然係『海膽』 29,261 views
  • 【強國男迷港女】有港女唱完賣肉 老闆拔槍逼陪酒 24,602 views
  • 【年宵捕獲】撇甩阿大阿三 車厘子化行妝獨享鄧兆尊 23,912 views