< 返回
  • 劉德華自爆學唔掂潮州話 甄子丹拒絕再演戾氣反派
  •   29,867 views │ 2017年09月29日
    留言()

 

劉德華、甄子丹兩大影壇一哥首次攜手合作《追龍》。雖然機會難得,但丹爺就話跛豪呢個角色太難做,仲表示日後唔想再演呢類角色添。難到點?難到就連劉華都話自己拍唔嚟,好佩服丹爺演得到。咁究竟係咩考起咗「宇宙最強」甄子丹呢?就係潮州話。

甄子丹:「真係好難。」

劉德華:「所以咪我點解配服佢囉,當年其實雷洛都應該講潮州話,講俾大家聽因為我練唔到呀!」

甄子丹:「真係好難,比我想像中難。」

邊啲潮州話最難講?甄子丹:「好多,比如『兄』嗰個字。我講咗幾百次喇,但我潮州老師都走埋嚟話我講得唔啱。」

雖然難學,但戲中見丹爺都講都唔錯吖,所以呢個都唔係佢唔想再演呢類角色嘅原因。

甄子丹:「即係我長話短說啦,其實我呢幾年唔知係咪愈來愈年紀大啦,或是係family man啦,觀念愈來愈重啦,我希望拍返啲開心呀、正能量、勵志嘢。呢一套令我太沉重,嗰種精神壓力帶返屋企嗰份氣場,我唔鍾意嗰份氣場。我唔想將嗰份戾氣帶返屋企,所以我唔希望再演呢啲咁重殺氣嘅角色。」

咁不如下次開續集,同劉華調轉角色,佢做跛豪,丹爺做雷洛啦。

劉德華:「晶哥真係問過我呀!係呀,佢話再拍多次囉。我話你係咪認真?

甄子丹:「阿劉生嗰個(雷洛)係經典嚟架喇,即係我無謂掂。」  

劉德華:「佢未演之前我都仲諗下(演跛豪),佢演咗我唔諗喇。」

熱門新聞
  • 【港版TFBOYS ? 】《全民造星》Mr.Jan 童顏搶晒鏡 劉美君話唔做戲嘥晒! 102,961 views
  • 【經典●張栢芝接江湖姦殺令】吳雪雯唔接戲被圍毆 蔡慧敏被禁錮72小時 (足本版) 71,730 views
  • 【每日壹爆●青龍教秘中秘】億萬富婆為賣淫集團煮飯 高級督察揭她是誰......(足本版) 68,445 views
  • 【赤裸的女人】34歲天體港女:著衫好束縛唔舒服(足本版) 56,617 views
  • 【冇何傲兒繼續爺孫戀】八十歲林建名認食藥 拖日系少女睇Hello Kitty (足本版) 54,622 views
  • 【一代艷星51歲啦】靚樣拍得住邱淑貞 艷星吳雪雯keep住又白又滑 (足本版) 50,543 views