< 返回
  • 劉德華自爆學唔掂潮州話 甄子丹拒絕再演戾氣反派
  •   29,867 views │ 2017年09月29日
    留言()

 

劉德華、甄子丹兩大影壇一哥首次攜手合作《追龍》。雖然機會難得,但丹爺就話跛豪呢個角色太難做,仲表示日後唔想再演呢類角色添。難到點?難到就連劉華都話自己拍唔嚟,好佩服丹爺演得到。咁究竟係咩考起咗「宇宙最強」甄子丹呢?就係潮州話。

甄子丹:「真係好難。」
劉德華:「所以咪我點解配服佢囉,當年其實雷洛都應該講潮州話,講俾大家聽因為我練唔到呀!」
甄子丹:「真係好難,比我想像中難。」

邊啲潮州話最難講?甄子丹:「好多,比如『兄』嗰個字。我講咗幾百次喇,但我潮州老師都走埋嚟話我講得唔啱。」

雖然難學,但戲中見丹爺都講都唔錯吖,所以呢個都唔係佢唔想再演呢類角色嘅原因。
甄子丹:「即係我長話短說啦,其實我呢幾年唔知係咪愈來愈年紀大啦,或是係family man啦,觀念愈來愈重啦,我希望拍返啲開心呀、正能量、勵志嘢。呢一套令我太沉重,嗰種精神壓力帶返屋企嗰份氣場,我唔鍾意嗰份氣場。我唔想將嗰份戾氣帶返屋企,所以我唔希望再演呢啲咁重殺氣嘅角色。」

咁不如下次開續集,同劉華調轉角色,佢做跛豪,丹爺做雷洛啦。
劉德華:「晶哥真係問過我呀!係呀,佢話再拍多次囉。我話你係咪認真?
甄子丹:「阿劉生嗰個(雷洛)係經典嚟架喇,即係我無謂掂。」  
劉德華:「佢未演之前我都仲諗下(演跛豪),佢演咗我唔諗喇。」
熱門新聞
  • 【壹經典●富豪元配宿命】入院前仍然清醒 李嘉誠太太過身之謎(附死亡證) 42,255 views
  • 【最浮誇明星之家】吳剛老婆首曝光 全家豪華裝出巡拋窒途人 35,118 views
  • 【毒海蕭正楠】大麻可卡因溝冰毒 元朗隱世村與世隔絕戒毒 34,685 views
  • 【坎坷身世大起底】苟姑娘嫁二奶仔 31,719 views
  • 【地鐵捕獲】邊個外賣look上車? 發哥:乘客睇手機唔睇周潤發 29,716 views
  • 【壹經典●富貴非浮雲】罕有被公開譴責 誠哥一生兩大遺憾 27,998 views