< 返回
  • 【封面●殼價已三億】90蚊買落9成股份 Bodibra主席親述胸圍上市傳奇
  •   25,994 views │ 2017年10月11日
    留言()

 

主席陳麟書與行政總裁姚冠邦算是識於微時,陳麟書向本刊剖白:「當初係英國讀同一間大學認識,參加中國人協會,大家係聚會認識。我早咗返嚟做自己生意,開咗啲財務公司、金融生意,中間三至五年無聯絡,之後撞返佢堂細佬先聯絡返,間唔中出嚟飲下午茶,佢就幫人融資,所以業務上可以有機會合作。」

後來姚冠邦接了Bodibra的生意,問陳麟書有沒有興趣參與,便開始了二人合作關係。一二年,他們以90港元,向經營不善的心心原老闆娘,收購九成股份,從來再以五十五萬元,出售剩餘一成股份。公司經過重組後,於2016年註冊成立心心芭迪貝伊集團有限公司。

「要搞Bodibra,佢(姚冠邦)同我講六至七百萬就夠,我都諗有無可能咁少,佢話之前盤數都好好,只係老闆財政安排得唔好。一開始每人投資三百萬,之後一年半無間斷,每月都要投資七位數字,可以突然間走出幾十萬欠債,睇返每人用咗千六萬左右。嗰陣我們合作無間,大家諗點改好product、門市、整體形象,都落左好多心機。」現在的糾紛,陳麟書亦以「一場誤會」來形容。

兩人在招股書報住地址,分別是上水新康街地舖及大埔比華利山別墅,都不是自己物業。不過陳麟書投資有道,與另外兩個拍檔於99及02年,共同購入位於上水巡撫街3號及11號的兩項物業,持有至今,當年總購入價近千萬,現在已升值不少,於2003年,三人又購入順欣花園地下兩個鋪位,購入價為250萬港元,並分別於2011及2013年賣出,帳面淨賺逾1500萬元,認真和味。

撰文:財經組
攝錄:財經組

相關連結:
【封面●狂洗錢文件曝光】上市兩月重案查 Bodibra老闆互片「公司數落女人袋」
http://bit.ly/2fZUD2q
【封面●獨家●粗口橫飛】Bodibra董事會錄音流出 有人大叫:上市是老千局!
http://bit.ly/2g7Pl8I
【封面●女人錢易賺】Bodibra矯型內衣每件$7900 毛利9成年賣九千件
http://bit.ly/2yzgngW
熱門新聞
  • 【離婚分身家】汪子琦苛索2.4億 富婆Laura:一蚊都唔會俾佢 67,555 views
  • 瘦身梁頌昕行性感 晒迷人pink bra 35,418 views
  • 【挑戰細絕九龍新盤】70呎客廳變睡房加工作間 設計師警告:兩個人住太屈就! 34,926 views
  • 【前度個個都靚】29號結婚請前度出席喜宴 鄧健泓:我未問李施嬅! 34,650 views
  • 陳國邦5歲女出處女碟 陳禛影cover秒速換pose好熟手 32,953 views
  • Laura不再注資 向海嵐跟汪子琦轉形式合作 29,629 views