< 返回
  • 【公平職場】童話國度有暗角 主席歷盡工會起伏
  •   8,485 views │ 2017年11月12日
    留言()

 

可樂工會靠一己之力,成功與資方簽訂集體談判協議;另一邊廂,迪士尼樂園工會繼續為爭取同事權益奮力掙扎。鄭麗兒一○年入職迪士尼樂園保安部,半年後加入工會,當時只有十幾名會員。招攬年資較長員工為幹事後,幾個人「夾手夾腳」助工會重新上路。

樂園員工的飯鐘,原來不算進工時。一二年九月,工會發起簽名行動,收集到千五個簽名,資方大為緊張。雖未成功爭取有薪飯鐘,但爭取到跟公司定期開會,惟資方不時採取拖字訣。例如爭取設立壁報板,資方反對指沒有位置及擔心工會文宣惹來法律問題,「(公司稱)我哋一向認同工會㗎,有開會,壁報板就唔可以有住,我覺得都係一種無形打壓。」

資方的無形施壓,亦見於監視員工派單張上,「連高層都會出嚟睇,企喺側邊睇我哋派單張,同事更加驚,點解大老細喺度嘅?」經理會主動問同事與工會成員交談內容,令同事連和工會成員交談都顯得避忌。

工會少有的成功一役,當數四年前收集八百名員工簽名後,令資方答應年初一至四發放「工半」(倍半糧)給前線員工,此後會員一度達一百五十人,但近年員工離職加上裁員,導致會員流失,現只剩七十多人。

麗兒說樂園本身分三更制上班,難聚集同事發起工業行動,不少理事都灰心,「派單張俾佢哋(同事),佢哋嘅眼光係好鄙視,覺得呢啲係工會嘅人,喺度搞事。」工會理事平均年齡近半百,最近一名年輕同事加入,才將數字拉低少許。即將退休的麗兒,希望繼續有同事加入工會,令其繼續運作。

撰文:鄭語霆
攝影、攝錄:胡智堅

相關連結:

【公平職場】被降薪強制退休 空姐自組工會大住肚打官司

http://bit.ly/2zJbBxZ

【公平職場】加入工會被刁難 可樂龍哥藉罷工爭取談判協議

http://bit.ly/2hX8EiB

【公平職場】集體談判權火速被廢 李卓人怒轟工聯會

http://bit.ly/2yOwHdX
鄭麗兒說,年資五年以上的迪士尼同事,或感覺到有工會的好處,但樂園員工請完又流失,令知道工會存在的同事不多。
二○一二年九月,迪士尼樂園職工會在樂園門外發起簽名行動,爭取有薪食飯時間,最終收集到千五個簽名。(職工盟圖片)
熱門新聞
  • 李明蔚經歷42次電療化療 馬浚偉助出碟圓心願 46,175 views
  • 【舊區淪陷】大陸旅客逼爆街 街坊:十年嚟無覺好瞓! 42,093 views
  • 對住老公皺晒眉 47歲陳慧珊面色枯黃keep唔到 40,894 views
  • 【醫生與您】薄血藥與通波仔的迷思 38,933 views
  • 【遇到好人的士佬】陳少霞左巨鑽右珍珠 伸一伸手貴過人 35,899 views
  • 【豪語錄】從黎明中學習!樂基兒:唔怕受傷害 35,538 views