< 返回
  • 【Startup●曾錦強教路】指收集數據有優勢 用家:慳番pop-up store租金!
  •   7,470 views │ 2017年11月13日
    留言()

 

Calvin真正的野心,卻是於販賣機「總有一部在左近」的特色。「智能售賣機嘅功能不單只係賣嘢咁簡單,而係可以變成一個平台同客人互動,再進一步係可以落埋廣告,喺港九新界播放。」資深廣告人、The Bees Group行政總裁曾錦強(KK)認為其比一般平面廣告有優勢,但如何執行才是關鍵。「售賣機將來嘅鋪點要夠大同準,先至有牙力說服客戶落廣告。」

終極談判:
我認為此生意模式不錯,評分有八分,其餘兩分則要看其未來的鋪點策略。智能售賣機有互動及能收集數據,這絕對比傳統售賣機有優勢;但起初不要期望廣告會為公司帶來很大收入,因鋪點要夠多及準,消費者要夠高端及高質素才能得到廣告商的青睞。整盤生意最值錢的部分是消費者的數據,那不單只是閱讀一個媒介的數據,而是能從他們消費的時段及喜好幫助客戶決定什麼時候落廣告。

我建議應先攻陷某地點或類別,再以該成功為案例,例如有些辦學團體旗下有很多分支學校,如果跟他洽談後能進駐其所有校舍的話,這絕對值得花心力去商討及發展。而本身智能售賣機的資本投入也算大,不是某某某開間公司也能做同樣的東西,因此形成了一定的入場屏障,所以並不會太易被抄襲。

用家點評:慳番pop-up store筆錢!
Andy Anne Global Style Limited為健康零食Wel●B的香港代理公司之一,該公司的品牌經理Joanne指一直希望增加寄賣點。「我哋專售全天然果乾,雖然有喺全線一田、健怡坊上架,但其他大型超市嘅上架費唔平,而開實體店嘅風險又太高。」其另有於專售營養產品的店鋪寄賣,但一直希望以pop-up store介紹產品,增加人們對健康零食的認知。「但pop-up store要租要安排人手,又非長期,相反智能售賣機以較低租金長期擺賣,都可以附上產品簡介嘅短片。」其稱產品以注重健康的媽媽們為目標客群,因此希望於屋苑或會所等地設機。

撰文:黃綺敏
攝影:關永浩

相關連結:
【Startup●又唔使再請人】翻生「自動販賣機」 同客玩遊戲無難度
http://bit.ly/2hsJY4K
【Startup●創業貼士】Facebook Google霸哂生意 「搵錢只能競逐呢個範圍」
http://bit.ly/2ACMmu8
熱門新聞
  • 李明蔚經歷42次電療化療 馬浚偉助出碟圓心願 46,175 views
  • 【舊區淪陷】大陸旅客逼爆街 街坊:十年嚟無覺好瞓! 42,093 views
  • 對住老公皺晒眉 47歲陳慧珊面色枯黃keep唔到 40,894 views
  • 【醫生與您】薄血藥與通波仔的迷思 38,933 views
  • 【遇到好人的士佬】陳少霞左巨鑽右珍珠 伸一伸手貴過人 35,899 views
  • 【豪語錄】從黎明中學習!樂基兒:唔怕受傷害 35,538 views