< 返回
  • 【八卦陣】張俊勇出書解《基本法》 收$50被嫌賣得貴
  •   6,897 views │ 2017年11月14日
    留言()

 

港區全國人大代表下個月十九號選舉,據了解,部分有意競逐人士,已經積極展開籌備工作。至於泛民方面,據聞暫時無意派人參選,因為參選人必須簽「衰仔紙」,即係喺登記表聲明擁護中國憲法、《基本法》同一國兩制,令佢哋卻步。

上屆曾經參選但最終落敗嘅經民聯青委會顧問張俊勇 (Thomas),聽講今年會再戰。本身係基本法推廣督導委員會委員嘅佢,上個月就同另一名委員李浩然,合著咗本書叫《正本清源基本法》,講解《基本法》第一章總則內嘅十一條條文。

Thomas同《壹》仔講,其實佢喺網台節目有講解《基本法》,總共會有一百六十集,講晒咁多條《基本法》,由年初已經開始拍攝。由於坊間有唔同類型有關《基本法》嘅材料,佢想喺影片以外再匯集成書,推廣《基本法》喎。

本書總共有二十八頁,附送光碟一隻,盛惠五十蚊,總共印咗二千本。Thomas話想推廣至校園,但暫時得便利店有售。有人同佢講五十蚊太貴,佢話對定價冇乜概念,下次可以小心啲,遲下仲會將餘下一百四十九條都出埋書。唔知出咗呢本書,會唔會令佢比其他參選人更勝一籌呢?
熱門新聞
  • 男友被爆偷食兼搞大人個肚 梁嘉琪:我已一個人上路了 46,767 views
  • 與嫩口男友分手? 羅霖:沒結果的,只能叫曾愛過 45,239 views
  • 老婆永遠是對的 張繼聰為謝安琪護航擋箭 40,217 views
  • 陪女中環掃貨 何猷龍5保鑣護駕 37,673 views
  • 【獨家】新年冧爆未來拿督外母 楊明又拖又扶莊思明媽 36,142 views
  • 【強國男迷港女】有港女唱完賣肉 老闆拔槍逼陪酒 34,698 views