< 返回
  • 【紀錄梁天琦】出身離地中產家庭 導演:政治是我首個遇上的題材
  •   9,782 views │ 2017年12月06日
    留言()

 

二十二歲的林子穎(Nora),是現屆港大文學院的畢業生,亦是一名獨立電影導演,年紀輕輕已經拍了三部社運紀錄片,《旺角黑夜》、《未竟之路》和《地厚天高》。

無獨有偶,三部都是圍繞政治。

有人問為何她只拍政治題材?「可以話政治係我第一個遇上嘅題材,唔係我刻意去揀政治呢條路。二O一四、一五年嗰陣,整個社會嘅氣氛,身為港大學生,你嘅生活只有政治。」Nora接觸政治、社運,源於當年大學上莊。「如果我無喺一四年做港大校園記者,我應該唔會行得咁前。」

製作紀錄片需要長時間拍攝和剪接,但Nora得不到家人的支持,還要擔心自己的收入。
她明白傳統家長不會喜歡自己的孩子做不能賺錢又不穩定的工作,「他們不太理會政治,很典型離地的人。不喜歡和不允許是兩回事,父母沒有阻止我做任何事。」出身「離地」中產家庭,Nora卻熱愛拍攝寫實的紀錄片。堅持下去,全因她鍾情用鏡頭講故事。

製作紀錄片,有樂有苦。Nora億述去年反釋法大遊行當晚的一件事,「咁近距離望住一個人中胡椒噴霧、受苦,其實係好難受嘅一件事。尤其呢個人係你識嘅,剪片時仲要翻睇。」雖然紀錄片在香港不是主流,面對不少限制和擔憂,Nora也自道很難以此維生,但紀錄片導演是她目前最想做的事。

採訪:文倩儀
拍攝:王晴

相關連結:
【紀錄梁天琦】由香港到美國追蹤梁天琦「佢唔係咁義無反顧」
bit.ly/2iUroDl
熱門新聞
  • 【港女最驚係呢種】男人話請去旅行 港女唔肯驚人呃蝦條(足本版) 52,524 views
  • 【男友想夾硬】唔俾就威脅分手 港女唔識拒絕:但我唔想咁快囉(足本版) 48,999 views
  • 【經典●五角苦戀搞到正印自殺】林青霞做雙重小三Out走蕭芳芳亦傳尋死 遭毒咒唔敢嫁秦漢(足本版) 44,971 views
  • 【壹經典●富豪娶姊妹為妻】髮妻裘錦秋空難亡 邱德根轉娶姨仔生三子(足本版) 37,808 views
  • 【天價公屋放租】懲教職員萬六蚊呎掃天價公屋 再叫租1萬回報有5厘(足本版) 31,774 views
  • 【每日壹爆●IG美人計騙局】性感美人計曬銀紙名牌 快錢黨劏青少年錄音曝光(足本版) 29,561 views