< 返回
  • 【豪語錄】唐文龍僅夠糊口照撐兄弟 用青春作賭注
  •   19,700 views │ 2017年12月29日
    留言()

 

初入TVB,他住在旺角亞皆老街橋底旁一幢唐樓的板間房,十年過去,現在說起來,艱難的生活環境都變得浪漫。

「我記得當時住六樓,上落搭嗰部升降機好似電影《阿飛正傳》咁,我間房有窗算係好正,面對亞皆老街條天橋,在中電斜對面。初入行時,我住西貢,環境好清靜,搬去板間房,夜晚多車經過好嘈,最初瞓唔着,後來變得習慣。做咗兩年幾,有少少經濟基礎,我搬去比較大嘅地方,只係隔幾條街的太平道,反而太靜瞓唔着。」他說。

在北京苦學普通話,學飲酒識朋友,唐文龍終於闖出一片天。因為有武術底子,拜師洪拳師父劉家榮和張義強,他在內地拍過不少古裝電視劇,也被選中拍荷李活片在奇洛李維斯首次執導的《太極俠》演出,有能力照顧在北京重新起步捱世界的好兄弟劉永健。

「大家在北京都有過唔愉快經歷,有段時間過得幾辛苦,我收入比佢好,兩個人喺北京相遇之後,到我離開返香港拍戲,已經有五年時間。我離開前幾日,叫佢去屋企搬走啲傢俬,當時佢已經開始玩健身,我話留咗罐奶粉俾佢,講明放得耐會變壞,叫佢一定要攞走,其實我放咗啲錢喺裡面。佢有少少奇怪,點解我咁緊張,好彩佢最後都攞走。」他說。

跟劉永健是同過甘苦的好兄弟,兩人合作電視劇《十月初五的月光》成為好朋友,之後各自發展,在北京再遇,他鄉遇故知,關係自然更密切,直至去年被拍到二人在圓方逛超巿買食物傳出hehe情,才不得不刻意保持距離。

「兄弟出街本冇問題,最好笑係俾人影到佢掃我背,其實佢教我買貴parma ham、紅酒,因為有個女仔上我屋企,佢話我知邊啲ham好味道,要咩情調,因為我太多年冇做過呢樣嘢。」不想再惹人誤會,他自此沒有再約劉永健睇戲。
熱門新聞
  • 林保怡篤完鮮肉男友激凸 淺水灣冧爆拍拖 54,992 views
  • 【獨家】千萬酬勞拍劇照推 胡杏兒:我一定要追多個 52,224 views
  • 陳志雲爆大鑊 佘詩曼拍劇拍到有陰影 42,962 views
  • 為事業棄愛內疚多年 女飛躍麥美恩:我好自私 38,492 views
  • 【索媽旅行有福利】黃伊汶露半球同囝囝索吻 蓋過梁浸浸風頭 35,840 views
  • 【封面●老中青炒虛擬幣●遍地開花】直擊深水埗腦場變「掘礦機」場 開炒幣講座兩小時賺40萬 34,435 views