< 返回
  • 馮檢基唔做plan B 泛民中人憂破壞機制
  •   6,591 views │ 2018年01月23日
    留言()

 

民協馮檢基喺泛民九西初選落敗後,星期一(二十二日)召開記者會,宣佈唔會做民主派初選嘅Plan B,假如姚松炎被DQ入唔到閘,按機制應由初選排第三嘅民主黨袁海文補上,強調要維持程序公義,呢個係民主派嘅共識,毋須外界討論。

被揶揄係「政壇關愛座」嘅基哥表明,今次決定係「退一步海闊天空」,避免民主派分裂。但有民主派中人認為,事件顯出泛民陣營嘅嫌隙,可能造成一定嘅反效果。事關初選結果前後,都有指如果姚松炎入唔到閘,都唔應該由基哥出選,呢個建議令唔少人不滿,認為係唔尊重機制甚至民主,咁仲點自稱民主派?

該名民主派中人指出,依家反對基哥做Plan B嘅人,又點會支持得票更低嘅袁海文。而政界亦有消息話,有資深民主派成員開過會探討,係咪由重量級民主派前議員擔任Plan B,討論人選包括公民黨梁家傑、余若薇,工黨李卓人,甚至民主黨創黨主席李柱銘等。今次風波,可能會令投咗票嘅選民,對初選機制失去信心。

民主動力就話尊重基哥決定,會同簽署咗初選備忘錄嘅持分者開會商討。袁海文認為根據初選機制同備忘錄,基哥應該係Plan B,對佢嘅決定感到意外。佢理解事件令人產生初選機制被破壞呢個觀感,或者被市民見到泛民陣營有嫌隙都唔出奇。佢唔願意見到初選機制被衝擊,會先同民主動力同民主黨開會,再作決定。
基哥喺記招上,引用民主黨已故元老司徒華講過:「成功不必我在,功成其中有我。」佢宣布唔做planB,但場風波係咪咁就平息到呢?
DQ六之一嘅姚松炎勝出泛民初選,三月會參加九龍西立法會補選,但有傳佢可能會被DQ入唔到閘。
熱門新聞
  • 男友被爆偷食兼搞大人個肚 梁嘉琪:我已一個人上路了 44,905 views
  • 老婆永遠是對的 張繼聰為謝安琪護航擋箭 34,101 views
  • 與嫩口男友分手? 羅霖:沒結果的,只能叫曾愛過 33,613 views
  • 【艷尼閨密爆料】悲慘婚姻跟小三共一屋 兩女侍一夫 33,481 views
  • 【強國男迷港女】有港女唱完賣肉 老闆拔槍逼陪酒 32,530 views
  • 【獨家】產後抑鬱 35歲孫慧雪:「老公話我變得好恐怖」 30,557 views