< 返回
  • 【90年代姊妹花】黎明詩孖何婉盈 11月麥花臣開騷
  •   8,329 views │ 2018年02月10日
    留言()

 

懷舊潮一浪接一浪,52歲黎明詩跟46歲何婉盈,離開樂壇各自有新發展,相隔二十年,兩人早前被邀上節目唱歌,歌癮大發,更火速落實今年11月在麥花臣球場開騷,志在跟朋友開心齊齊玩。

【節目重遇】
黎明詩相識滿天下,但闊別樂壇多年的黎明詩,跟娛圈人卻少有來往。去年宣布出櫃,無拘無束的她變得愈來愈活躍,早前兩次上無綫唱歌節目《流行經典五十年》後,歌癮大發。適逢在節目重遇何婉盈 ,兩人一拍即合,決定拍住上圓夢,搵地方炮製復出演唱會。

【有番唱歌信心】
淡出樂壇多年,現職金融投資的何婉盈,根本冇想過可以開騷,故黎明詩邀請她時,第一個反應是:「唔係嘛!」
何婉盈說:「佢搵我,我真係問:『唔係嘛,真係㗎!』我需要消化一陣先答應,事關考慮嘅係我現時有正職啦,可否同時安排到時間去全力做呢件事,第二係冇試過開騷,唔知自己能否勝任,畢竟喺呢行冇做咁多年。不過佢搵我開心嘅,因為可以同人夾份一齊做concert,唔係自己一個孭晒。」
她說上《流行經典》唱兩首歌,令她尋回唱歌夢的信心。「我冇諗過出返嚟個反應都唔錯,亦都因為咁先答應開騷,又多咗好多人搵我登台,讓我事隔咁多年可以當freelance咁兼顧。我哋個騷由年中改為年尾,有足夠時間俾我哋排練同度吓搞啲咩花臣。」

【中女舞照跳】
黎明詩說跟何婉盈拍住開騷,兩人自知不是頂級唱家班,故會搞搞新意思,大玩花臣。
「何婉盈心哋好好,我同佢都好鍾意小動物,大家都有養狗,所以見番面之後有好多共同話題。我近排同佢傾緊開騷,大家唔算唱家班,所以到時會跳吓舞,度吓其他花臣。最重要係到時啲朋友喺香港,個個都嚟到睇騷。依家定咗十一月喺麥花臣開騷,應該會好熱鬧。」黎明詩說。

相關新聞:
隱世廚神黎明詩 揸咪揸鑊鏟一樣掂
http://bit.ly/2sj6L7x
黎明詩當年形象健康性感,是不少宅男女神。
何婉盈選美出身,當年青春無敵,被唱片公司力捧成偶像歌手。
熱門新聞
  • 男友被爆偷食兼搞大人個肚 梁嘉琪:我已一個人上路了 45,503 views
  • 與嫩口男友分手? 羅霖:沒結果的,只能叫曾愛過 38,645 views
  • 老婆永遠是對的 張繼聰為謝安琪護航擋箭 35,764 views
  • 【艷尼閨密爆料】悲慘婚姻跟小三共一屋 兩女侍一夫 33,852 views
  • 【強國男迷港女】有港女唱完賣肉 老闆拔槍逼陪酒 32,992 views
  • 【獨家】產後抑鬱 35歲孫慧雪:「老公話我變得好恐怖」 31,284 views