< 返回
  • 【90年代姊妹花】黎明詩孖何婉盈 11月麥花臣開騷
  •   8,301 views │ 2018年02月10日
    留言()

 

懷舊潮一浪接一浪,52歲黎明詩跟46歲何婉盈,離開樂壇各自有新發展,相隔二十年,兩人早前被邀上節目唱歌,歌癮大發,更火速落實今年11月在麥花臣球場開騷,志在跟朋友開心齊齊玩。

【節目重遇】

黎明詩相識滿天下,但闊別樂壇多年的黎明詩,跟娛圈人卻少有來往。去年宣布出櫃,無拘無束的她變得愈來愈活躍,早前兩次上無綫唱歌節目《流行經典五十年》後,歌癮大發。適逢在節目重遇何婉盈 ,兩人一拍即合,決定拍住上圓夢,搵地方炮製復出演唱會。

【有番唱歌信心】

淡出樂壇多年,現職金融投資的何婉盈,根本冇想過可以開騷,故黎明詩邀請她時,第一個反應是:「唔係嘛!」

何婉盈說:「佢搵我,我真係問:『唔係嘛,真係㗎!』我需要消化一陣先答應,事關考慮嘅係我現時有正職啦,可否同時安排到時間去全力做呢件事,第二係冇試過開騷,唔知自己能否勝任,畢竟喺呢行冇做咁多年。不過佢搵我開心嘅,因為可以同人夾份一齊做concert,唔係自己一個孭晒。」

她說上《流行經典》唱兩首歌,令她尋回唱歌夢的信心。「我冇諗過出返嚟個反應都唔錯,亦都因為咁先答應開騷,又多咗好多人搵我登台,讓我事隔咁多年可以當freelance咁兼顧。我哋個騷由年中改為年尾,有足夠時間俾我哋排練同度吓搞啲咩花臣。」

【中女舞照跳】

黎明詩說跟何婉盈拍住開騷,兩人自知不是頂級唱家班,故會搞搞新意思,大玩花臣。

「何婉盈心哋好好,我同佢都好鍾意小動物,大家都有養狗,所以見番面之後有好多共同話題。我近排同佢傾緊開騷,大家唔算唱家班,所以到時會跳吓舞,度吓其他花臣。最重要係到時啲朋友喺香港,個個都嚟到睇騷。依家定咗十一月喺麥花臣開騷,應該會好熱鬧。」黎明詩說。

相關新聞:

隱世廚神黎明詩 揸咪揸鑊鏟一樣掂

http://bit.ly/2sj6L7x
黎明詩當年形象健康性感,是不少宅男女神。
何婉盈選美出身,當年青春無敵,被唱片公司力捧成偶像歌手。
熱門新聞
  • 【悔改●承諾幫手養女】周永恒崩哭求阿Yu女兒原諒:對佢哋好大虧欠(足本版) 138,460 views
  • 【大陸妻佗B仔】周永恒9月再做老竇:估唔到仲有女人信我(足本版) 84,263 views
  • 【為拍拖去到盡】港女為符意中人要求 3個月喪減40磅(足本版) 57,339 views
  • 【取得入境證據】獨家回應!黑獄18年現轉機 鄧龍威:好想返香港見媽媽!(足本版) 53,186 views
  • 【揸四千萬樓嗌唔掂】森美賣樓幫仔女俾首期 自己移居泰國:香港樓價太貴(足本版) 47,828 views
  • 【同王浩信玩完】戰鬥格蔡思貝 深坑露腿姣攻老外一撻著晒(足本版) 46,256 views